Hlavní obsah

Z Ruska uprchl další miliardář do Londýna

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznam ruských miliardářů, kteří před úřady nacházejí útočiště v Británii, rozšířil nejnověji Jevgenij Čičvarkin (34), bývalý majitel největší ruské společnosti prodávající mobilní telefony. Minulý měsíc se přesunul do Londýna, napsal s odkazem na ruský list Kommersant britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Čičvarkin

Článek

Podle Kommersantu dorazil Čičvarkin do Londýna už 22. prosince, o týden později ho následovala manželka. V listopadu prý za 400 miliónů dolarů prodal svou společnost Jevroseť. Ruské úřady na něj vydaly mezinárodní zatykač – viní jej z účasti na únosu a vydírání bývalého zaměstnance, který údajně kradl mobily a prodával je.

Čičvarkin odmítl platit vyšší daň

Podle některých zdrojů ale Čičvarkin chtěl uniknout trestu za to, že v létě odmítl platit vyšší daně, aby při ekonomické krizi pomohl státnímu rozpočtu. „Je na dovolené,“ podotkla nyní jen jeho mluvčí Natalia Aristovová.

Čičvarkin se přidal ke skupině ruských prominentů, kteří prchli do Británie. Patří mezi ně např. kritik premiéra Putina Boris Berezovskij, čečenský lídr separatistů Achmed Zakajev nebo ropný magnát Michail Gutserijev.

Podle Guardianu je málo pravděpodobné, že britské úřady Čičvarkina vydají. Vztahy mezi Moskvou a Londýnem jsou od smrti bývalého agenta KGB Alexandra Litviněnka těžce pošramocené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám