Hlavní obsah

Havarovanou loď u Gabčíkova se podařilo zachránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Nákladní loď, která v pátek havarovala na slovenském vodním díle Gabčíkovo a hrozilo jí potopení, se v sobotu podařilo ukotvit u vstupu do plavební komory a zabránit jejímu potopení. Z obou člunů, z nichž se plavidlo skládalo, se musí nyní vyložit náklad.

Článek

Lodě převážely 600 tun oceli. Podle ředitele Státní plavební správy Jozefa Moravčíka je doprava na tomto úseku Dunaje zastavena, aby vlnobití nezpůsobilo poškození už tak nakloněného soulodí. Po vyložení nákladu bude loď odtáhnuta do přístavu a provoz na Dunaji bude obnoven.

Lodě havarovaly v pátek kolem 15. hodiny. Podle Pavla Virága z povodí Dunaje došlo pravděpodobně k rozpojení plavidel v důsledku nerovnoměrně rozloženého nákladu. Podle něj lodě havarovaly před plavební komorou. Posádku tvořili čtyři lidé. Všichni vyvázli z havárie bez zranění.

Lodní havárie se Dunaji nevyhýbají. Například v roce 2005 se v noci odtrhl od remorkéru nákladní člun. Narazil do bratislavského Starého mostu a zůstal pod ním zaklíněný, protože proud vody ho přitiskl bokem na jeden z pilířů, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám