Hlavní obsah

Zadržený Čech viní bulharskou policii z brutality

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIE

Český občan bulharského původu Nikola Molčan obvinil bulharskou policii z brutality, mučení a porušení právních procedur, když byl od 8. ledna ve vazbě pro podezření vraždy. Molčan se obrátil na české velvyslanectví v Sofii o pomoc. Zranění zadrženého potvrdil i český konzul Daniel Horák, naspal v pátek server Sofia Echo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Policisté mě mučili elektrickým proudem. Bili mě, zatímco jsem měl ruce spoutány za zády, a udeřili mě do lokte, což u mě vyvolalo extrémní bolest,“ uvedl podle serveru Sofia Echo Molčan. Podle svých slov zřejmě pak omdlel, protože si vzpomíná až na to, jak mu chrstli vodu do obličeje.

Tvrdí také, že byl zadržen bez zatykače a že ho ve vazbě nutili, aby podepsal přiznání, že zabil dalšího českého občana, svého obchodního partnera Libora Mirovského. Jeho tělo bylo nalezeno u Sofie vloni 29. října. Byl zastřelen čtyřmi ranami.

Konzul potvrdil modřiny

Už 10. ledna Molčana na jeho žádost ve vězení navštívil třetí tajemník českého velvyslanectví v Bulharsku Daniel Horák.

"Bylo zřejmé, že byl zraněn, měl modřinu na oku a další poranění obličeje, ale dokud nebudeme mít vyjádření bulharského ministerstva k tématu, nemůžeme dělat žádné závěry," sdělil serveru Horák.

"Ale nemyslím si, že by bylo přirozené, aby zadržení měli zranění,“ dodal.

Molčan je podezřelý z vraždy obchodního partnera

Podle vyšetřovací verze Molčan předal mobil zavražděného Mirovského, s nímž stavěl apartmány u moře, kurýrovi jedoucímu do Prahy. Ten z něj měl posílat zprávy sms, aby to vypadalo, že je podnikatel na živu. Údajně měl také uplatit pasovou službu na sofijském letišti, aby zaregistrovala Mirovského pas jako pas člověka, který opustil zemi.

Bulharský vrchní soud ale Molčana 20. ledna pustil z vazby. Dospěl k závěru, že k vazbě nejsou žádné právní důvody.

Jiný zadržený se udusil

Nejde o jediný případ prošetřování brutality bulharských policistů. Ještě větší rozruch vzbudil případ 29letého bulharského občana Plamena Kutsarova, podezřelého z únosu podnikatele. Ten zemřel krátce po zadržení 21.ledna.

Po vyšetření na detektoru lži se mu udělalo špatně a musel být převezen do nemocnice. Ještě před přijetím však zemřel. Podle příbuzných, kteří dostali pitevní zprávu, se udusil v policejním autě, když ho spoutaného klečícího v kápi převáželi do nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám