Hlavní obsah

Dva šéfové policie přišli o místo poté, co byl Sarkozy vypískán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Prefekt a jeden z policejních šéfů v departementu La Manche na severozápadě Francie přišli v tomto týdnu o místo. Jejich propuštění nebo přeřazení je dáno do souvislosti s návštěvou francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho před dvěma týdny v oblasti, kde byl vypískán davem. Informovala o tom v pátek francouzská média.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Ve středu vláda rozhodla o odvolání prefekta Jeana Charbonniauda, který byl kdysi vedoucím kanceláře někdejšího premiéra Dominiqua de Villepina. A to jen sedm měsíců po nástupu do funkce. A ve čtvrtek dostal oznámení o přeřazení ředitel oddělení pro udržování veřejného pořádku Philippe Bourgade, který ve funkci byl od září 2007. 

Zdroj, který si nepřál být jmenován, médiím potvrdil, že změny ve vedení souvisí se Sarkozyho návštěvou. Poslanec vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) Philippe Gosselin připomněl, že Sarkozyho "velmi rozčílilo", že na něj demonstranti pískali.

"Co se stalo vážného? Nic moc, pokud to není to, že prezident slyšel demonstranty pískat. Bylo by zapotřebí více policistů, aby je udrželi ve větší vzdálenosti," podotkl k tomu Bourgade. Podle něj naopak manifestanti považovali za provokaci, že je kvůli prezidentovi na místě tolik příslušníků bezpečnostních sil. "Nemám se zač stydět ohledně toho, co se stalo," dodal Bourgade.

Policisté z La Manche byli ve Francii nejúspěšnější

Není bez zajímavosti, že provládní deník Le Figaro loni v červnu zveřejnil tabulku úspěšnosti policie podle jednotlivých oblastí, ve které se do čela dostal departement La Manche s 27 vyřešenými případy na policistu. Šlo o dvojnásobek oproti celostátnímu průměru.

Vůdce centristů François Bayrou, který kandidoval proti Sarkozymu v prezidentských volbách v roce 2007 a skončil na třetím místě, odvolání policejních šéfů ostře odsoudil, stejně jako socialističtí poslanci, ale i zákonodárci UMP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám