Hlavní obsah

Rusko definitivně smetlo ze stolu vyšetřování masakru v Katyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský nejvyšší soud ve čtvrtek definitivně zamítl polské žádosti o vyšetření masakru tisíců polských důstojníků, kteří se po vypuknutí druhé světové války dostali do sovětského zajetí a byli postříleni sovětskou tajnou policií. Podle soudu je zločin spáchaný v katynském lese u Smolenska na jaře 1940 už promlčený. Soudci se přitom odvolali na stalinský zákon z roku 1926.

Článek

Podle různících se údajů bylo v sovětském zajetí na různých místech popraveno 15 000 až 22 000 polských zajatců. Sovětské úřady po desetiletí svalovaly zločin na německé okupanty, než nakonec Michail Gorbačov a Boris Jelcin uznali sovětskou vinu.

Katynský masakr dodnes zůstává citlivou kapitolou v rusko-polských vztazích. Ruské vyšetřování případu bylo uzavřeno v roce 2004 s tím, že spis zůstane přísně utajený.

Vy nejste příbuzní obětí, vzkázal Polákům ruský soud

Nejvyšší soud dal ve čtvrtek za pravdu rozhodnutím nižších instancí, které zamítly snahy pozůstalých domoci se znovuotevření případu. Argumentoval i tím, že z 1803 těl zastřelených polských důstojníků, nalezených v katynském lesu, bylo identifikováno jen 22, a tak "není důvod se domnívat, že právě příbuzní stěžovatelů přišli o život v důsledku zločinu".

Zločin z roku 1940 má být podle nejvyššího soudu posuzován podle trestního zákona z roku 1926, což znamená, že již uplynula desetiletá promlčecí lhůta stanovená tímto zákonem.

"Trestní stíhání nemůže být vedeno, protože promlčecí lhůta vypršela a obnovené vyšetřování by odporovalo zákonu," uvedl soud. Kromě toho vyšetřování bylo ukončeno i kvůli smrti pachatelů.

Případ půjde do Štrasburku

Advokátka pozůstalých označila argumentaci soudu za nepochopitelnou a dala najevo, že se obrátí do Štrasburku na Evropský soud pro lidská práva. "Je nepochopitelné, jak lze tvrdit, že lidé, kteří nebyli identifikováni, nebyli zastřeleni," poznamenala Anna Stavická.

Ostatky polských důstojníků zastřelených převážně ranou do zátylku objevili v katynském lese u Smolenska v roce 1943 němečtí vojáci. Na místo povolali experty z okupované Evropy, kteří dospěli k závěru, že zločin byl spáchán na jaře 1940, tedy ještě před německým vpádem do Sovětského svazu.

Sovětská komise naopak obvinila z masakru německé okupanty. Spor se stal pro Moskvu záminkou k přerušení diplomatických styků s polskou exilovou vládou v Londýně v předvečer nastolení prosovětského režimu v Polsku. Téměř až do pádu komunismu byla otázka osudu polských zajatců tabu v obou zemích.

Poláci znají jména některých vrahů

V polském tisku se mezitím už objevila jména 125 "katů" z tajné policie NKVD, kteří se na popravě zajatců podíleli a byli za svůj čin odměněni. Major Vasilij Blochin byl povýšen na generála, major Nikolaj Siněgubov se stal náměstkem ministra.

Katynský masakr

:: Na 22 000 polských vojáků padlo do sovětského zajetí v roce1939 poté, co na základě tajné dohody s Německem, známé jakopakt Ribbentrop-Molotov, Sověti obsadili východní oblasti Polska.

:: Zadržení Poláci byli internováni v ruském Kozelsku a Ostaškově a v ukrajinském Starobelsku a v roce 1940 byli postříleni.

:: Masové hroby u Katynu objevily v dubnu roku 1943 jednotky německého wehrmachtu. Obsahovaly 4241 těl polských důstojníků usmrcených střelou do týla.

:: Mezi oběťmi katynského masakru bylo také 14 polských generálů a jeden kontradmirál.

:: Polská exilová vláda v Londýně podezírala z masakru SSSR, ale Stalin z něj obvinil Německo a polského obvinění využil k přerušení diplomatických styků s exilovou vládou.

:: 12. dubna 1990 tehdejší sovětský prezident Michail Gorbačov přiznal vinu Sovětského svazu. Důkazy Moskva zveřejnila v říjnu 1992, prezident Boris Jelcin se Polákům za katynský masakr omluvil.

Někteří však dopadli špatně, kupříkladu kapitán Rodos byl po Stalinově smrti zatčen a popraven, podobně jako šéf lvovského komanda major Měšik.

Reklama

Související témata:

Související články

Katyň jako velmi osobní film Andrzeje Wajdy

V historii najdeme jen pár podobných okamžiků, které by zatřásly celým národem tak, jak se to stalo Polákům díky katyňskému masakru. Sovětská NKVD...

Výběr článků

Načítám