Hlavní obsah

VIDEO: Rusko rakety Iskander u Kaliningradu zatím nerozmístí

MOSKVA

Moskva upustila od příprav rozmístění raket Iskander u Kaliningradu u hranic s Polskem, které měly být odpovědí na americký protiraketový štít ve střední Evropě. Ve středu to oznámila agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaného představitele generálního štábu ruské armády.

Článek

"Realizace těchto plánů (na rozmístění Iskanderů) byla pozastavena, neboť nová americká administrativa neurychluje plány na vybudování protiraketové obrany v Polsku a Česku," uvedl zdroj.

Moskva dala v uplynulých dnech několikrát najevo, že stojí o narovnání vztahu se Západem. Nejprve velvyslanec při Severoatlantické alianci Dmitrij Rogozin v pondělí řekl, že je pro obnovení spolupráce Moskvy s NATO a v úterý se v telefonickém rozhovoru prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medvěděv a Barack Obama shodli, že je třeba ukončit vzájemné roztržky.

Vztahy Ruska se západním blokem byly vyhrocené nejen kvůli americkým plánům umístit v Evropě protiraketový štít, ale také srpnové gruzínsko-ruské válce. 

Obranný radar a rakety by podle loňských dohod měly stát v Česku a Polsku. O smlouvách budou teprve hlasovat národní parlamenty. Ve Washingtonu se mezitím vyměnila vládní garnitura a i když Barack Obama před volbami obecně štít podporoval, teď jeho administrativa vysílá signály, že by plány mohly být přehodnoceny.

Rusko je od začátku proti projektu. Tvrdí, že štít není primárně proti nebezpečným režimům na Blízkém východě a v Asii, ale proti němu. Radar a sila s raketami v ČR a Polsku podle Kremlu naruší rovnováhu sil na starém kontinentě.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko chce naplno obnovit spolupráci s NATO

Vztahy mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, které se rapidně zhoršily po loňské ruské invazi do Gruzie, se znovu vracejí k normálu. Ruský velvyslanec při...

Výběr článků

Načítám