Hlavní obsah

Údajný únosce Dogajev byl po útěku z Česka zatčen v Británii

Právo, Radim Vaculík

Ruského bankéře Jevgenije Dogajeva (34), který loni v září uprchl z Prahy před svým vydáním do Ruska, zatkly krátce před Vánocemi britské úřady. Rusové chtějí dostat Dogajeva za mříže od prosince 2006, kdy v opilosti údajně hrozil únosem letadla Aeroflotu nad Prahou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jevgenij Dogajev

Článek

Právu to v pondělí sdělila Dogajevova advokátka Anna Apollonová. Dogajev pobýval v Londýně od svého útěku z Česka a žádal tam o politický azyl.

„Jenže než byla v Anglii jeho žádost vyřízena, tamní policie pana Dogajeva na základě žádosti Ruska o jeho vydání krátce před vánočními svátky zatkla. Takže nyní je v londýnském vězení a 10. února tam proběhne soud o jeho vydání do vlasti,“ upřesnila Apollonová.

Dogajev letěl 28. prosince 2006 se svou rodinou z Moskvy na silvestrovské oslavy do Ženevy. Během cesty se ale podle policie opil, napadl personál airbusu ruského Aeroflotu a údajně se dožadoval změnit směr letu na Egypt. Letadlo proto nouzově přistálo v Praze.

Dogajev: Stevard mě zmlátil

Jak později vyšlo najevo, z únosce se vyklubal ruský podnikatel, který údajně nezvládl spojení prášků proti bolesti zad s pitím vodky a svou podrážděnost.

„Přiznávám, že jsem tehdy 28. prosince udělal chybu, když jsem si vzal prášky a poté pil tvrdý alkohol. Byl jsem podrážděný a dostal jsem se do slovní přestřelky s jednou letuškou. Následně mě ale napadl stevard v letadle a za pomocí dalších lidí mě zmlátil. Aby své jednání omluvil, nahlásil, že jsem únosce letadla, který hrozil bombou. To jeho svědectví ale nikdo nepotvrdil,“ řekl loni počátkem září Právu Dogajev, který okamžitě po přistání na Ruzyni skončil v poutech a ve vazbě.

Varovali před propuštěním

Český soud jej sice následně pustil na svobodu za dvě miliónové kauce, ale loni v létě Dogajevovi nařídil, aby se 24. září dostavil znovu na ruzyňské letiště a odtud za asistence ruských policistů odjel do vlasti. Jenže Dogajev tam i přes svůj slib nedorazil a podle informací Práva utekl do Anglie. Mezitím jeho kauce v Česku propadly.

Aby se něco podobného už neopakovalo, Rusové podle Apollonové upozornili ve své nové žádosti o vydání kolegy z Anglie, že nemají Dogajeva pouštět na svobodu na jakoukoli kauci.

„Varovali je, že už toho jednou v Česku zneužil a utekl. Proto byla žádost pana Dogajeva o propuštění na kauci anglickými úřady zamítnuta,“ dodala advokátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám