Hlavní obsah

Rusko chce naplno obnovit spolupráci s NATO

BRUSEL

Vztahy mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, které se rapidně zhoršily po loňské ruské invazi do Gruzie, se znovu vracejí k normálu. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin se sešel v pondělí s představiteli Severoatlantického paktu a po jednání prohlásil, že Rusko nevidí nic, co by bránilo plnému obnovení spolupráce s NATO od příštího měsíce.

Foto: Novinky

.

Článek

"Vyhlídky na obnovu vztahů jsou nyní plně otevřené... Nevylučuji, že k tomu dojde již ve druhé polovině února," sdělil Rogozin.

Vztahy mezi Moskvou a NATO se zlepšily už v polovině prosince. Tehdy se v Bruselu sešli na neformálním obědě generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer právě s Dmitrijem Rogozinem.

Spolupráce na vysoké úrovni mezi Ruskem a aliancí byla na základě srpnového rozhodnutí NATO pozastavena kvůli ruskému angažmá v konfliktu v Gruzii.

Spolupráce probíhala na nižší úrovni

Spolupráce pokračovala jen na nižší úrovni v určitých konkrétních oblastech, třeba při boji proti pirátům u somálských břehů. Moskva také povolila alianci využít ruského území k zásobování desetitisíců vojáků NATO v Afghánistánu kvůli nebezpečí útoků na konvoje v Pákistánu.

Rusko ještě před invazí do Gruzie také hrozilo omezením spolupráce s NATO kvůli plánu amerického prezidenta George Bushe rozmístit v ČR a Polsku prvky systému americké protiraketové obrany. Rusko doufá, že nový americký prezident Barack Obama bude více chápat obavy Ruska z realizace plánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám