Hlavní obsah

Guantánamo se stává horkým bramborem i pro EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ze starého kontinentu bylo často slyšet kritiku na nezákonné zadržování cizích státních příslušníků. Nyní však řada evropských zemí nemíní vyslyšet páteční výzvu předsedy Evropské komise José Barrosa, aby přijaly propuštěné vězně z kontroverzní americké věznice na základně Guantánamo a pomohly tak prezidentovi USA Baracku Obamovi v jejím uzavření.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

Celá situace je o to složitější, že evropští politici jsou i proti vydávání zadržovaných muslimů do zemí jejich původu, kde jim hrozí nelidské zacházení, nebo dokonce i smrt. Na druhé straně se propuštění znovu zapojují do aktivit teroristů v síti Al-Kajda.

Věznice na Guantánamu byla zřízena v roce 2002 a od té doby jí prošlo na 800 vězňů. V současnosti je jich zde drženo asi 245. Podle amerických úřadů se 18 propuštěných zajatců z Guantánama prokazatelně vrátilo k terorismu, dalších 43 je z toho podezříváno.

Případného přijetí propuštěných zajatců z Guantánama bude jedním z témat na pondělní schůzce ministrů zahraničí členských států. Podle AFP se nicméně nedá očekávat, že by na schůzce padlo konečné rozhodnutí, protože jednotlivé země jsou v této otázce rozděleny. USA se navíc na EU jako celek zatím formálně neobrátily.

Švédsko, Dánsko i Rakousko jsou proti

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt v pátek potvrdil, že jeho země odmítá přijmout vězně z Guantánama. "Američané nesou odpovědnost za to, aby Guantánamo uzavřeli a dohlédli na to, aby většina vězňů mohla zůstat ve Spojených státech," citovala premiéra švédská agentura TT.

Proti přijetí bývalých vězňů z Guantánama se vyjádřily rovněž Dánsko nebo Rakousko. Naproti tomu Irsko se v pátek připojilo k Portugalsku, Francii a Švýcarsku, které v uplynulých dnech vyjádřily ochotu část propuštěných vězňů přijmout.

"Nemluvíme ale o teroristech, kteří by přišli do zemí EU," zdůraznil irský ministr zahraničí Micheál Martin. "Mluvíme o lidech, u nichž je jasně prokázáno, že se nezapojili do žádných teroristických akcí," dodal.

Většina se zatím nevyjádřila

Itálie se zatím nevyslovila ani pro, ani proti přijetí vězňů z Guantánama. Ministr zahraničí Franco Frattini nicméně označil žádost USA o jejich umístění do evropských zemí za první příklad změněného přístupu v zahraniční politice Spojených států, kdy Washington bude vyžadovat větší zapojení Evropy do řešení problémů.

Nejasný je i postoj Německa. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier sice Obamovi přijetí vězňů z Guantánama nabídl, ministr vnitra Wolfgang Schäuble to ale odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama nařídil zavřít vězení na Guantánamu

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek nařídil do roka uzavřít kontroverzní věznici pro podezřelé z terorismu na americké základně Guantánamo na Kubě....

Výběr článků

Načítám