Hlavní obsah

Proces s Josefem Fritzlem začne 16. března

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ST. PÖLTEN

Soudní proces s pachatelem nejhoršího incestu v dějinách Rakouska Josefem Fritzlem (74), který bezmála čtvrt století zadržoval a znásilňoval ve sklepě svého domu v Amstettenu dceru Elisabeth (43) a zplodil s ní sedm dětí, začne 16. března. Oznámil to ve čtvrtek mluvčí dolnorakouského zemského soudu Franz Cutka v Sankt Pöltenu, kde soud uskuteční.

Článek

Proces, v němž obviněnému hrozí doživotí, potrvá pět dní a z velké části se kvůli obětem uskuteční s vyloučením veřejnosti. Žaloba jej viní z incestu, zotročování, opakovaného znásilňování a také z vraždy. Jedno z dětí totiž po porodu za nejasných okolností zemřelo a Fritzl jej spálil v domovním kotli.

Jeho téměř neuvěřitelný případ vyšel najevo loni v dubnu. Podle vyšetřovacích protokolů Fritzl znásilňoval Elisabeth dvakrát až třikrát týdně, což by znamenalo, že tak učinil celkem 3000krát.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Elisabeth a jejích šest dětí, z nichž tři vyrůstaly s matkou ve sklepě, zatímco zbývající tři normálně s Fritzlem a jeho manželkou, byli nedávno propuštěni z psychiatrické kliniky. Místo jejich pobytu rakouské úřady přísně tají. Již dříve se hovořilo o možnosti, že rodina získá novou identitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vězni chtěli Fritzla zabít

Rakušana Josefa Fritzla (73), který 24 let věznil ve sklepě svého domu v Amstettenu dceru Elisabeth (42) a víc než třitisícekrát ji znásilnil, chtěli jeho...

Výběr článků

Načítám