Hlavní obsah

Dvě ruské holčičky zahynuly po smrti matky hlady

DZERŽINSK

Osmiměsíční Nasťa a sotva dvouletá Dáša zemřely hlady uvězněné v bytě v Dzeržinsku u Nižného Novgorodu poté, co jejich matka přišla o život při dopravní nehodě. Ruský list Izvjestija zkoumal, jak se mohlo stát, že se po havárii nikdo o děti nepostaral - ani policie ani jejich otec.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Do 24leté Máši Malovové při přecházení silnice nejprve narazilo jedno auto. Podle svědků se již zdvihala, když ji srazilo druhé auto. Policisté se při vyšetřování tragické události spokojili pouze s tím, že se nakonec oběť podařilo identifikovat.

Matka se živila prostitucí

Nikdo zjevně ani nepomyslel na děti, které zůstaly v zamčeném bytu na sídlišti. Ani sousedy, kteří si dříve stěžovali na hlučnou a prý často opilou sousedku, živící se údajně prostitucí, nevzrušoval pláč holčiček.

Matka prý často nechávala děti opuštěné a ty plakaly neustále. Jednou zůstaly samy tři dny, zatímco rodiče byli na záchytce. Když se ve vedlejším bytu konečně rozhostilo ticho, sousedka se jen radovala. Podle úřadů však s péčí o děti bylo vše v naprostém pořádku.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Úřednice sociální péče byla na kontrole dva týdny před osudnou nehodou a shledala, že matka je střízlivá a děti syté. Pak sice k bytu opět zašla s novoročními dárky, ale spokojila se s odchodem od zamčených dveří. "Je to jako by se odehrával nějaký strašný sen," lamentuje nyní šéf úřadu.

Otec jen klepal na dveře

Otec dívek, který se před časem se ženou rozešel, sice prý klepal na dveře každý den, ale neměl klíč a policie mu bez souhlasu majitelky bytu nepovolila vyrazit dveře. Kupodivu však nezašel za domovnicí, aby byt odemkla náhradním klíčem.

Na policii zavolala až majitelka bytu, která si přišla pro dlužné nájemné. Přivolaní policisté vyrazili dveře bytu a v lůžku našli mrtvé děti, které zemřely nejspíše před půldruhým měsícem. Vyšetřování nakonec prokuratura uzavřela s tím, že není koho obvinit ze smrti děvčat. Názor změnila až poté, co se o smrt děvčátek začala zajímat média.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám