Hlavní obsah

Putin přijal Topolánkovo pozvání a přijede do Prahy

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/MOSKVA
Aktualizováno

Předseda ruské vlády Vladimir Putin přijal pozvání k návštěvě Prahy od českého premiéra Mirka Topolánka. Oba premiéři spolu ve středu večer mluvili po telefonu. Informaci Novinkám potvrdil Topolánek.

Článek

„Jsem rád, že Vladimir Putin pozvání přijal,“ sdělil Novinkám Topolánek. „Po pěti a půl hodinách osobní diskuse a šesti telefonátech by bylo podivné, kdybychom se nedomluvili na oficiálním setkání,“ doplnil český premiér.

Doplnil, že návštěva Putina nesouvisí s českým předsednictvím, ale jde o bilaterální záležitost.

Středeční telefonát inicioval Topolánek a Putinovi poděkoval za úsilí při řešení problémů kolem obnovení dodávek ruského plynu do Evropy. Putin naopak Tiopoloánkovi prozradil podrobnosti o podmínkách smlouvy s Kyjevem ohledně dodávek z Ruska na Ukrajinu i dalšího tranzitu do Evropy.

Topolánek Putina navštívil v Moskvě v sobotu 10. ledna v rámci vyjednávání o obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. S ruským premiérem tehdy mluvil asi pět hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám