Hlavní obsah

Rusko si musí utáhnout opasek, nařídil Putin kvůli poklesu cen ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský premiér Vladimir Putin v pondělí oznámil snížení státního rozpočtu na letošní rok v důsledku poklesu cen ropy, která je spolu s plynem hlavním zdrojem ruských příjmů. Putin vyzval ministerstvo financí, aby rozpočet na rok 2009 přepočítalo na základě očekávané ceny 41 dolarů za barel ropy. Dosavadní rozpočet vycházel z více než dvojnásobné ceny 95 dolarů za barel, napsala agentura DPA.

Článek

Poslední dva roky před propuknutím globální ekonomické krize Rusko bohatlo z rekordních cen ropy, plynu a dalších surovin na světových trzích. Tato ekonomická síla se podle pozorovatelů odrazila ve zvýšeném sebevědomí Moskvy ve vztahu k zahraničí. Nejvýrazněji se to projevilo v konfliktu s Gruzií, který vedl k vyhrocení vztahů Ruska s Evropskou unií a USA.

Místo růstu schodek

Rusku letos po deseti letech podle vládních údajů hrozí opět velký rozpočtový schodek. Ministr financí Alexej Kudrin odhadl hospodářský růst země pro letošní rok na nulu až dvě procenta. Ještě loni v létě přitom vláda očekávala na letošek sedmiprocentní růst HDP.

Starosti analytikům také dělá vytrvalá slabost rublu. Od začátku světové finanční krize v loňském roce ztratila ruská měna přes 20 procent své hodnoty vůči americkému dolaru. V současnosti vláda odhaduje letošní inflaci na 13 procent, loni to bylo 13,5 procenta.

Ruský rozpočet je na ropě závislý

Přibližně polovina z předpokládaných státních příjmů na rok 2009 ve výši 11 biliónů rublů (asi sedmi biliónů Kč) připadala na vývoz energetických surovin, ze současného pohledu je ale takový příjem velmi nereálný. Schodek státního rozpočtu měl letos podle Kudrinova odhadu být asi 2,5 biliónu rublů (asi 1,6 biliónu Kč). K začátku nynějšího týdne stál barel ropy na světovém trhu asi 42 dolarů (přibližně 885 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám