Hlavní obsah

Británie zveřejnila další plán pomoci bankám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská vláda zveřejnila v pondělí záchranný plán, který má uchránit banky postižené finanční krizí před dalšími ztrátami. Jde už o druhý plán, s nímž ostrovní vláda přišla. V jeho rámci nabízí i pojištění bankám před dalšími ztrátami ze špatných úvěrů. Cílem je posílit stabilitu finančního systému země a také obnovit důvěru v půjčky a umožnit, aby je banky mohly poskytovat.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministerský předseda Gordon Brown.

Článek

Ministerstvo financí bude pojištění proti dalším ztrátám nabízet devadesáti procentům institucí poskytujícím půjčky a hypotéky. Banky ale budou muset označit své nejrizikovější úvěry a zůstanou zodpovědné za dosavadní ztráty.

Ministerstvo oznámilo, že také prodlouží program úvěrových garancí, který odepisuje dluhy bank, do nichž vláda vložila nový kapitál. Tato možnost zůstane otevřena do konce roku. Program navazuje na možnost výměny špatných aktiv za likvidnější, která vyprší tento měsíc.

Bank of England také vytvoří speciální fond ve výši 50 miliard liber, který bude určen k odkupu soukromých aktiv.

„Tato komplexní opatření mají jediný účel: zvýšit množství půjček dostupných rodinám a obchodníkům, kteří jsou páteří naší země, a také těm, kdo investují a vytvářejí pracovní místa,“ uvedl britský premiér Gordon Brown. Ten současně nešetřil kritikou bank, které mají ztráty z „neodpovědných“ půjček.

Británie do bank vložila loni v říjnu 37 miliard liber (1,1 biliónu Kč). Přesto jsou úvěry stále k dispozici jen v omezené míře. Loni ministerstvo poskytlo peníze Royal Bank of Scotland, HBOS a Lloyds TSB. Vláda zvýší i státní podíl v Royal Bank of Scotland, v níž má již 58 procent.

"Jakákoli intervence je pozitivní. Myslím, že trh odpoví pozitivně. Ještě ale není po všem," reagoval bankovní analytik Mark Durling ze společnosti Brewin Dolphin. Na dopad na ekonomiku bude třeba ještě počkat, dodal Darren Winder z Macro and Strategy Research.

Reklama

Výběr článků

Načítám