Hlavní obsah

Al-Kajda hrozí Německu útoky kvůli Afghánistánu

BERLÍN

Útoky proti Německu za jeho vojenskou angažovanost v Afghánistánu pohrozila mezinárodní teroristická síť Al-Kajda. Videonahrávka s takovou hrozbou se objevila v sobotu večer na internetu a v neděli o ní informovaly agentury.

Článek

"Vaši vojáci nejsou nikde v bezpečí," říká na videonahrávce maskovaný muž v černém turbanu. Hovoří německy a videonahrávka má arabské titulky.

V Afghánistánu je v současnosti přibližně 3500 německých vojáků. V říjnu rozhodl Spolkový sněm o zvýšení jejich počtu na 4500. Od roku 2001 zemřelo v zemi 28 německých vojáků.

"Jestliže si Němci naivně myslí, že se obejdou beze ztrát, když jsou v Afghánistánu třetí nejsilnější okupační silou, pak se jejich politici bohužel mýlí," tvrdí muž, který se představil jako Abú Talhá "Němec".

Kdo se pokouší rozlišovat mezi Al-Kajdou a Talibanem, nepochopil své nepřátele, dodává.

Německo je terčem islámského terorismu 

Německé bezpečnostní úřady nyní nahrávku vyhodnocují, sdělilo německé ministerstvo vnitra. Zdůraznilo, že nahrávka znovu potvrzuje, že Německo je terčem islámského terorismu.

V sobotu explodovala blízko německého velvyslanectví v Kábulu bomba, která usmrtila jednoho amerického vojáka a čtyři afghánské civilisty.

K odpovědnosti za útok se přihlásil Taliban, který bojuje za svržení prozápadní afghánské vlády a jehož cílem je vypudit ze země zahraniční jednotky. Po útoku ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že Německo z Afghánistánu neodejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám