Hlavní obsah

Irsko znárodní problémovou banku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Irská vláda v pátek oznámila znárodnění peněžního ústavu Anglo Irish Bank. Banka má dlouhodobé potíže. Ministři původně odsouhlasili vládní půjčku výměnou za většinový podíl v ní, ale nakonec se rozhodli zasáhnout ještě razantněji.

Článek

Stát plánoval oživit banku finanční injekcí 1,5 miliardy eur (asi 40 miliard korun). Měla za to dostat 75procentní podíl v ní. Nakonec ji převezme celou.

„Za současných okolností je stát jediným možným vlastníkem,“ uvedla vláda v prohlášení. „Banka bude dál fungovat a vkladatelé a věřitelé budou normálně pokračovat s transakcemi,“ dodal ministr financí Brian Lenihan.

Anglo Irish Bank údajně disponuje asi 100 miliardami eur a není důvod k panice. Vláda neplánuje propouštět ani omezovat práva akcionářů.

Irské banky se potýkají s nedostatkem financí na půjčky. Vláda se v říjnu zaručila za veškeré klientské vklady, což oživilo důvěru ve finanční ústavy. Podle stanice BBC si poté do irských bank uložily své peníze i tisíce Britů. Anglo Irish však navíc nedávno zasáhl skandál s tajnými půjčkami ve výši 87 miliónů eur, kvůli němuž muselo koncem roku odstoupit celé vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám