Hlavní obsah

Ukrajinci kradou plyn, vysvětluje prázdné plynovody Gazprom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský plynárenský koncern Gazprom v úterý večer obvinil Ukrajinu, že "zcizila" plyn zanechaný v tranzitním plynovodu při přerušení dodávek ruského plynu, a proto nyní přeprava plynu do Evropy přes Ukrajinu nefunguje. "Z balkánské trasy bylo nezákonně odebráno 140 miliónů metrů krychlových plynu. Nemáme vůbec představu, co se dělo na jiných trasách," prohlásil zástupce šéfa Gazpromu Alexandr Medveděv.

Článek

"Často se tvrdí, že je třeba 36 hodin, aby se plyn dostal k evropským odběratelům. To může znamenat jen jediné: náš ruský plyn, který se nalézal v tranzitních plynovodech na Ukrajině, rozkradli," dodal mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Plyn přestal proudit před týdnem

Kvůli vyhrocení rusko-ukrajinského sporu o plyn i přeprava ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy minulou středu zcela ustala. Evropské unii se sice podařilo přimět Moskvu a Kyjev k podpisu dohody, která měla otevřít cestu k obnovení dodávek. Gazprom v úterý ráno sice dodávky plynu obnovil, ale plyn do Evropy nedorazil. Z odpovědnosti za situaci se vzájemně obviňují Moskva a Kyjev.

Přes balkánskou trasu se Gazprom podle svých představitelů snažil od dnešního rána přepravit přibližně 100 miliónů metrů krychlových plynu na Balkán, jakož i na Slovensko. Ale ukrajinská síť zůstala uzavřena a Kyjev prý požaduje od ruského koncernu množství plynu pro naplnění plynovodů.

Nové jednání s Putinem

O situaci mají ve středu s ruským premiérem Vladimirem Putinem jednat šéfové vlád Bulharska a Slovenska, které přerušením dodávek nejvíce utrpěly.

Přes Ukrajinu obvykle putuje 80 procent ruského plynu do Evropy, který kryje asi pětinu evropské spotřeby. Nynější krize podle Moskvy svědčí o nutnosti diverzifikovat cesty přepravy ruského plynu do Evropy výstavbou plynovodů Nord Stream a South Stream, vedoucích přes Baltské, respektive Černé moře. V ruském tisku se však už objevila i varování, že v důsledku může Evropa hledat jiné dodavatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám