Hlavní obsah

Británie přidá učitelům v nejhorších školách 10 000 liber

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér plánuje v úterý představit balík opatření na podporu sociální mobility v zemi. Je mezi nimi i nabídka „zlatého pouta“ v podobě prémie 10 000 liber (přes 260 000 korun) pro učitele, kteří nastoupí na druhý stupeň základních škol s nejhoršími výsledky.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministerský předseda Gordon Brown

Článek

Plán bude základem reformy, která má podle deníku The Guardian zahájit tlak na veřejný sektor ke snížení rozdílu mezi více a méně majetnými. Počítá se i s rozšířením bezplatných mateřských škol a ústavů dětské péče na 15 procent z nejpotřebnějších rodin s dětmi mladšími dvou let nebo s rozšířením možností pro děti méně movitých rodičů navštěvovat vybranou školu.

Od září pak budou ředitelé nejhorších základních škol v zemi moci přilákat učitele na desetitisícovou prémii, již obdrží po odpracování tří let. Týká se to asi 500 škol v zemi, kde u závěrečných zkoušek GCSE prospěje méně než 30 procent žáků. Počítá se, že bonusovou částku obdrží na 6000 nových učitelů.

Od nástupu labouristů k moci v roce 1997 se průměrný učitelský plat v Británii zvedl z 21 500 liber na současných více než 34 000, uvedl Guardian. Odbory dlouhodobě upozorňují, že by zkušení učitelé měli být placeni lépe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám