Hlavní obsah

VIDEO: Slovensku reálně hrozí blackout, požár poškodil elektrárnu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Po nočním požáru muselo Slovensko odstavit tepelnou elektrárnu v Novákách. "První a druhý blok v Novákách je odstavený. Slovensku reálně hrozí blackout," připustil ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

Článek

Požár poškodil dopravník uhlí pro dva ze čtyř 110 megawattových bloků. Škody se odhadují na milión euro. Elektrárna v Novákách je druhou největší tepelnou elektrárnou na Slovensku. Kromě výroby elektřiny zabezpečuje dodávky tepla pro města Prievidza, Nováky a jejich okolí.

Úplný výpadek elektrické energie na Slovensku by mohl nastat v důsledku nočního požáru a přerušených dodávek plynu z Ruska. Tyto faktory ohrozily stabilitu slovenské elektrické přenosové soustavy. "Dispečink dal pokyn na spuštění třetího a čtvrtého bloku v Novákách a pátého bloku tepelné elektrárny Vojany," cituje Jahnátka agentura SITA.

Slovensko rozhodlo spustit jadernou elektrárnu

Slovensko už rozhodlo o opětovném spuštění druhého bloku jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích.

"Druhý blok bude běžet až do doby, než budeme mít opět plné zásobníky plynu," uvedl premiér Robert Fico. Druhý blok byl odstaven koncem roku 2008 na základě přístupové smlouvy Slovenska do Evropské unie. Fico prohlásil, že opětovné nastartování jaderné elektrárny je možné v časovém horizontu do šesti dnů.

Proti případnému opětovnému spuštění Jaslovských Bohunic už protestovalo Rakousko.

Reklama

Výběr článků

Načítám