Hlavní obsah

Gaza je jeden velký koncentrák, řekl papežův ministr

Novinky, rei, fia
ŘÍM
Aktualizováno

K výzvám o příměří v pásmu Gazu, na které útočí od konce prosince Izrael, se znovu přidal také Vatikán. Papežův ministr spravedlnosti, kardinál Renato Martino, izraelský úder proti hnutí Hamás ve středu ostře kritizoval. Pro pásmo Gazy dokonce použil příměr velký koncentrák. Podle předsedy Pražské židovské obce Františka Bányaie ale Martino zřejmě neví nic o koncentračních táborech.

Foto: Profimedia.cz

Kardinál Renato Raffaelle Martino

Článek

Martino na italském serveru Il Sussidiario obvinil obě bojující strany, že myslí jen na své zájmy, zatímco nevinní lidé platí nejvyšší daň. "Podívejte se na podmínky v Gaze: pořád víc to připomíná velký koncentrační tábor,“ uvedl. "Skutečnost, že země, kterou nazývají svatou křesťané, židé i muslimové, je dějištěm krveprolití, je velkou tragédií,“ dodal.

Je to nejostřejší komentář Vatikánu od zahájení bojových akcí Izraelem před dvanácti dny. K ukončení konfliktu mezitím vyzval papež Benedikt XVI.

Bányai: Kardinál by si měl o koncentračních táborech něco přečíst

"Silné a neadekvátní výrazy možná jsou možná zrcadlem emocionální prožitku pozorovatele událostí, ale věci pouze škodí a mnohé uráží," reagoval pro Novinky předseda Pražské židovské obce František Bányai.

"Pan kardinál Renato Martino by si asi měl něco přečíst o koncentračních táborech a neměl by nic srovnávat se systémem, který zlikvidoval 1,5 miliónu židovských dětí, pro což neváhal vypracovat kompletní logistiku a nasadit mimořádné prostředky. Měl by vzpomenout na další 4,5 miliónu židovských obětí, sto tisíce ruských zajatců, politických odpůrců a dalších sto tisíců obětí koncentračních táborů mnoha národností," upozornil Bányai.

Zdůraznil, že cílem koncentračních táborů nebyla koncentrace, nýbrž likvidace všech, kteří tam byli dovezeni.

Martinova slova nepřidají napjatým vztahům Vatikánu s židovským státem. Papež dal nedávno najevo ochotu kanonizovat svého předchůdce Pia XII. a Izrael to pobouřilo. Pius XII., do jehož pontifikátu zasáhla druhá světová válka, bývá obviňován, že tiše toleroval nacistické deportace Židů do táborů smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám