Hlavní obsah

OBRAZEM: Sněhová kalamita v Itálii a Francii

Severní Itálii postihla ve středu sněhová kalamita, kvůli níž muselo být uzavřeno několik letišť. Sněžilo i na jihu Francie, přívaly ochromily přístav Marseille, kde nesněžilo od roku 1987. V Německu pokračují rekordní mrazy dosahující až minus 29 stupňů Celsia, které postihly především střed a východ země.

Článek

Až 40 centimetrů silná vrstva napadaného sněhu způsobila na severu Itálie chaos v dopravě. Po 36 hodinách boje s nekončící bílou záplavou musela jako první přerušit provoz milánská letiště Linate a Malpensa.

Zrušené či odložené lety potrápily cestující i na letištích v Turíně a v Janově, kde uvízl letoun na startovací dráze. Letiště v Bergamu přerušilo provoz a přistávání přesměrovalo do Verony. Ochromena byla i doprava ve velkých městech, hlášeny jsou četné srážky vozidel a dlouhé kolony stojících aut. V Milánu se srazily dvě tramvaje poté, co zamrzla kolejová výhybka. Dva lidé byli přitom zraněni.

Jízdní kola v ulicích Milánafoto: Reuters/Stefano Rellandini

Přemíra sněhu paralyzovala postupně dálniční provoz v trojúhelníku mezi Janovem, Turínem a Milánem.

Jen za dnešek jsou z Itálie kvůli rozmarům zimního počasí hlášeny dvě oběti.

V Marseille mají sníh poprvé od roku 1987

Rovněž dva mrtvé si vyžádala zima ve Francii. Oběti byly nalezeny v parku v Lille na severu a ve sklepě jednoho domu na pařížském předměstí Bobigny. Ve druhém případě šlo pravděpodobně o bezdomovce.

Zasněžená zahrádka u jedné z marseillských kavárenfoto: ČTK/AP

Noc z úterý na středu byla ve Francii nejchladnější za letošní zimu. Na severu klesly teploty až na minus 20 stupňů. Jih země ochromil sníh.

Zasněžený přístav v Marseillefoto: ČTK/AP

V Marseille sněžilo poprvé od roku 1987. Místní letiště musilo být uzavřeno, ve městě nejezdily tramvaje ani autobusy a v pouliční dopravě vládl zmatek. V celé oblasti zůstávalo večer bez elektřiny přes 20 000 domácností.

Lyžař před bazilikou v centru jihofrancouzského Marseille.foto: Reuters/Jean-Paul Pelissier

Francouzsko-italská hranice je už od úterního večera uzavřena pro nákladní auta.

V Německu padají mrazivé rekordy. V hornolužické obci Oderwitz klesla rtuť teploměru na 29,1 stupně Celsia. V noci na dnešek bylo v Dippoldiswalde v Krušných horách naměřeno minus 27,7 stupně, což je o stupeň větší mráz než o den dříve. V durynském Altenburgu a lužickém Sohlandu naměřili shodně minus 27,5 stupně. Takové mrazy byly v regionu naposled před 22 lety, ještě v dobách bývalé NDR.

S mrazem se potýká i Velká Británie. Na jihu země zamrzly části moře. Mrazem se obalily i stromy v Londýně.

Zamrzlé větve vrby v londýnském St. James parkufoto: Reuters/Andrew Winning

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám