Hlavní obsah

Srbové a Bulhaři už mrznou, chybí jim plyn

– BĚLEHRAD/SOFIE

Balkánské země, které jsou až stoprocentně závislé na dodávkách ruského plynu, jsou možným předobrazem, co by se za několik týdnů stalo i v ČR, kdyby nebyly dodávky plynu obnoveny. V Srbsku už desetitisíce lidí s plynovými sporáky nemají na čem vařit. Podobně v Bulharsku, které zažívá tuhé mrazy, zůstalo 2500 lidí bez vytápění.

Foto: Reuters

Srbové zapalují svíčky v kostele.

Článek

Krize v dodávkách se tak na Balkáně nedotkla jen velkých odběratelů, ale i domácností, které se v Srbsku chystali oslavit pravoslavné Vánoce. Další desetitisíce Srbů přejdou podle agentury DPA nejpozději během čtvrtka kvůli energetické krizi k vytápění pomocí elektrického topení.  Zastaralé a přetížené elektrické síti Srbska tak hrozí naprosté zhroucení.

Hněv se obrací proti vládě a Rusku

"Děkujeme ti, matičko Rusi, za tento překrásný vánoční dárek," píše Srbka Nela hořce v komentáři na webu bělehradské televizní a rozhlasové stanice B92. "To jsou vánoční pozdravy našich ruských bratrů," stěžuje si Milan a někdo další napsal: Tak vypadá srbská energetická strategie: Kolaps po prvním dnu přerušení zásobování!"

Vláda ve spěchu svolala zvláštní zasedání, protože musí sama bojovat o důvěryhodnost. Jen před několika dny totiž prodala srbský ropný průmysl za výhodnou cenu Rusku, aby si tak z Moskvy zajistila trvalé dodávky energií. Tuto "jistotu" si nechali státní dodavatelé ihned zaplatit podstatným zvýšením nákladů za topení až o jednu třetinu. A čtenáři srbských novin proto politiky nazývají "rusofilskými amatéry".

Pro zajištění nezbytného vytápění domácností plánují přechody elektráren na ropný či uhelný provoz. Ovšem takto mohou elektrárny například v Srbsku fungovat jen několik dní, protože nestačí ani zásoby ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám