Hlavní obsah

Klaus zase zlobí EU, má prý zrušit regulace včetně zdravotních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Evropská unie by v boji s ekonomickou krizí měla uvolnit či zrušit své pracovní, ekologické a zdravotní regulace. V článku, který ve středu otiskl britský list Financial Times, to napsal český prezident Václav Klaus. Vyjádřil také naději, že česká vláda nebude v čele EU usilovat o prohlubování integrace unie a že nebude zastáncem "alarmismu globálního oteplování".

Foto: Igor Šefr, ČTK

Prezident ČR Václav Klaus

Článek

Financial Times poznamenaly, že Klaus potvrdil svou pověst nejméně politicky korektní hlavy státu Evropské unie.

Podle Klause by při řešení krize nejvíce pomohlo "velké omezení všemožných restrikcí soukromých iniciativ zavedených za poslední půlstoletí během éry krásného nového světa 'sociální a ekologické tržní ekonomiky'".

"Nejlepší by bylo přechodně zmírnit, ne-li zrušit, nejrůznější pracovní, ekologické, sociální, zdravotní a další 'standardy', protože blokují racionální lidskou aktivitu víc než cokoli jiného," napsal Klaus.

Schulz: Klaus se snaží otáčet ručičku let pokroku

"Prohlášení, která Václav Klaus uvádí, jsou naprosto nepřijatelná," reagoval šéf socialistické frakce Evropského parlamentu Martin Schulz v tiskovém prohlášení. "Snaží se otočit ručičky hodin proti 60 letům pokroku, který přinesl mír a prosperitu miliónům lidem v Evropě," dodal s tím, že doufá, že český premiér Mirek Topolánek dá najevo, že Klaus mluví za sebe a nikoliv za vládu.

Evropa bez bariér

"Pokud jde o 'ústavní' pat EU, doufejme, že česká vláda nepovede Evropu ke stále těsnější unii, k Evropě regionů (místo států), k centralizované, nadnárodní Evropě nebo ke stále více řízené a regulované Evropě řízené shora," pokračoval v článku český prezident.

Vláda bude zdůrazňovat heslo předsednictví Evropa bez bariér, což podle Klause znamená "obhajování další liberalizace, odstraňování obchodních bariér a odstraňování protekcionismu".

Klima se nemění, zopakoval český prezident

"Světové klima se v zásadě nemění, ale alarmistům globálního oteplování se podařilo přesvědčit politiky (a také některé obyčejné lidi), že přichází soudný den a na základě tohoto falešného předpokladu se snaží omezit naši svobodu a prosperitu," napsal český prezident, který vyjádřil naději, že "lze počítat s tím, že česká vláda nebude zastáncem" takového "alarmismu".

"Češi cítí, že svoboda a prosperita jsou ohroženy víc než klima," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám