Hlavní obsah

OBRAZEM: Mohutné demonstrace proti útokům na Gazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celém světě se konaly i v sobotu mohutné demonstrace proti izraelským náletům na pásmo Gazy, které trvají už týden a vyžádaly si skoro 450 obětí z řad Palestinců. Konaly se nejen v islámských zemích, ale jednu z největších zažil i Londýn.

Foto: Luke MacGregor , Reuters

Demonstranti v centru Londýna

Článek

V centru Londýna se sešlo podle policie kolem 5000 až 6000 demonstrantů. Pacifistická koalice Stop válce, která protest zorganizovala spolu s Kampaní pro Palestinu a Iniciativou britských muslimů, však tvrdila, že přišlo "kolem 50 000" lidí.

Při pochodu vládní čtvrtí na Trafalgarské náměstí zasypali demonstrující asi tisícovkou bot železnou bránu, oddělující sídlo vlády premiéra na Downing Street 10. Zopakovali tak pohrdavé gesto iráckého novináře, který hodil koncem loňského roku boty po americkém prezidentu Georgi Bushovi na tiskové konferenci v Bagdádu.

Demonstrace v Londýně se zúčastnili i bývalý labouristický starosta metropole Ken Livingston nebo zpěvačka Annie Lennoxová. "Za každou osobu zabitou v Gaze povstane stovka sebevražedných atentátníků. Nejde jen o Gazu, týká se to nás všech," řekla Lennoxová stanici BBC.

:.Boty naházené na sídlo britského premiéra foto: Reuters/Luke MacGregor

Protiizraelské demonstrace se konaly i v dalších britských městech - v Portsmouthu, Manchesteru nebo ve skotském Glasgow.

:.Demonstranti v Madridu pálí izraelskou vlajku.foto: Reuters/Paul Hanna

Skandování Vrazi, vrazi, Spravedlnost pro Palestinu nebo To není válka, ale genocida se neslo centrem Madridu, kde se před budovou ministerstva zahraničí sešlo přes tisíc lidí, většinou Arabů. Nálety odsoudili i španělští umělci včetně herce Javiera Bardema.

:.Demonstranti v Düsseldorfu vyzývali k zastavení útoků na Gazu. foto: ČTK/AP

Asi 2500 lidí se zúčastnilo protestního shromáždění v rakouském Salcburku a v italském Miláně. Proti náletům se protestovalo i v Berlíně a v Düsseldorfu.

:.Demonstranti v centru Berlína foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Nejpočetnější byly demonstrace v islámských zemích, mohutné zažila turecká města Istanbul a Ankara nebo Alžír a Teherán, kde spálili figurínu izraelské političky Cipi Livniové.

:.Demonstranti procházejí Ankarou.foto: Reuters/Umit Bektas

Demonstrovalo se také v palestinských městech Hebron a Ramalláh na západním břehu Jordánu a také v samotném Izraeli, kde se v Sachninu sešly desítky tisíc izraelských Arabů. Demonstranti provolávali hesla Gaza se nepodvolí tankům a buldozerům a Gazo, neměj strach, jsme s tebou. Zazněly také urážky na adresu egyptského prezidenta Husního Mubaraka, označovaného demonstranty za zbabělce a kolaboranta s Američany.

Palestinští demonstranti v Hebronu vykřikují protiizraelské slogany. foto: Reuters/Nayef Hashlamoun

Reklama

Výběr článků

Načítám