Hlavní obsah

Na Slovensku se už platí eurem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Od půlnoci zavedlo Slovensko na svém území euro a stalo se šestnáctou zemí eurozóny. "Euro přichází na Nový rok 2009 jako nejlepší talisman pro štěstí. V období světové hospodářské krize je euro pro Slováky psychologickým nástrojem, který upevní vlastní sebevědomí," uvedl premiér Robert Fico těsně před tím, než hodinu po půlnoci osobně vybral z bankomatu první eurobankovky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci už v bankomatech dostávají eura.

Článek

Fico vybral pět dvacetieurových bankovek. "Mám z toho dobrý pocit. Je to dobrá a stabilní měna, která bude lákadlem pro investory," řekl vzápětí. Ministr financí Ján Počiatek uvedl, že vstup do eurozóny byl téměř dokonale načasovaný. "Euro bude působit na slovenskou ekonomiku jako ochranný štít," dodal.

Jako první začaly po půlnoci fungovat bankomaty Slovenské spořitelny. "První výběr eurobankovky v hodnotě 10 euro z bankomatu jsme zaznamenali minutu a 40 sekund po půlnoci na železničním nádraží v Leopoldově. První platba kartou v eurech proběhla 17 minut a 25 vteřin po půlnoci v jednom z bratislavských hotelů," řekl Novinkám mluvčí Slovenské spořitelny Štefan Frimmel. Bankomaty na Slovensku zatím vydávají jen 10 a 20 eurové bankovky. Později budou vydávat také 50 a 100 eurové bankovky.

Oslavy příchodu Nového roku se po celém Slovensku nesly ve znamení eura. Například v průběhu ohňostroje v hlavním městě se číslovka 2009 nad hlavami Bratislavanů změnila na 2€€9. Také u světelných efektů převládala modrá barva Evropské unie.

Slovenský premiér Robert Fico po výběru hotovosti v bankomatu.foto: Právo/Ivan Vilček

Reklama

Výběr článků

Načítám