Hlavní obsah

Dvě laviny zasypaly na Slovensku tři lidi, jeden nepřežil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA
Aktualizováno

Pod lavinami v Malé Fatře a v Západních Tatrách zůstali poslední den v roce podle internetové stránky Horské záchranné služby celkem tři lidé. V Malé Fatře pod vrchem Chleb smetla lavina jednoho člověka. Vážným zraněním podlehl.

Článek

Skupina slovenských skialpinistů při traverzu utrhla lavinu, která jednoho z nich smetla do doliny. Po 600 metrovém pádu muž utrpěl vážná zranění. Ostatní ze skupiny přivolali horské záchranáře, kteří poskytli zraněnému první pomoc. "Jeho stav je velmi vážný," uvedl ředitel Horské záchranné služby Jozef Janiga. Muž později vážným zraněním podlehl.

Druhá lavina spadla v Západních Tatrách z Ostrého Roháče do Jamnického sedla. Zde zůstali pod sněhem dva polští horolezci. Oba se z laviny dostali sami. 31letý muž z Krakova však utrpěl těžká zranění dolních končetin. Druhý z horolezců zavolal na pomoc horské záchranáře.

Vrtulník Letecké záchranné služby vysadil na místě lékaře a jednoho záchranáře. Ti poskytli zraněnému první pomoc na místě. Následně vrtulník transportoval zraněného i lékaře na chatu Zverovka, kde mu poskytli další ošetření. Vrtulník se vrátil pro druhého Poláka a záchranáře, které ohrožovaly další laviny. Potom vrtulník odvezl zraněného Poláka do popradské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám