Hlavní obsah

Slováci bez nostalgie slaví modrý eurosilvestr

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Půlnoční silvestrovské ohňostroje budou ve slovenských městech zbarveny do modra. Slovensko vstupuje do eurozóny a barva Evropské unie je modrá, takže to třeba náležitě oslavit. Eurosilvestr připravují především ve větších městech. V Bratislavě budou odpočítávat poslední vteřiny slovenské koruny. Nad městem se objeví balony s označením slovenská koruna a před půlnocí symbolicky odletí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

Rovněž euroohňostroje v Košicích a Banské Bystrici bude laděny do modré barvy. V Nitře se bude konat kromě ohňostroje také laserová show ve znamení eura.

Patnáctiletá historie slovenské koruny dnešním dnem končí. Slováci budou od začátku roku 2009 používat eura. "Na euro se těším, ale trochu se obávám zvyšování cen a velkého množství mincí," řekla Právu Anna Ujčeková z Bratislavy.

Slováci se loučí s korunou bez velké nostalgie a věří, že euro jim pomůže v nestabilních časech finanční krize. "Někde jsem četl, že kdybychom nevstoupili do eurozóny, dnes bychom euro kupovali za 37 korun. Kurs se díky euru před půl rokem stabilizoval a v lednu 2009 se budou naše mzdy a také ceny přepočítávat v přijatelném kursu 30,126 koruny za euro. Myslím, že to bude dobré," divá se optimisticky do příštích dnů Ondrej Petranský.

Do banky přinesl 1,5 miliónu

Poslední dny starého roku se v bankách tvořily fronty, protože lidé ukládali své úspory do bank, kde se jim bezplatně přepočítají na novou měnu. "Peníze jsem vložila na účet a nechala jsme si jen malou rezervu v korunách na silvestrovské nákupy. V lednu budu platit asi převážně platební kartou," uvedla Eva Magová.

Starší pán šokoval pracovnici pobočky banky v Trenčíně, když přinesl 1,5 miliónu korun, které měl doma.

Prvních 16 dní nového roku mohou Slováci používat při placení slovenské koruny i eura.

Pokladníci jim budou vydávat už pouze eura. Cenovky v obchodech budou do konce roku 2009 uváděny ve eurech i ve slovenských korunách. Banky vymění slovenské bankovky do konce roku 2009, slovenské mince vymění banky do konce června 2009. Potom už slovenskou měnu vymění pouze Národní banka Slovenska a to do konce roku 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám