Hlavní obsah

Evropa vyzývá Izrael a Hamás k trvalému příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ
Aktualizováno

Ministři zahraničí zemí Evropské unie na mimořádné schůzce v Paříži vyzvali k "trvalému příměří" v pásmu Gazy, které by umožnilo přístup humanitární pomoci. V přestávce jednání to řekl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, který schůzku svolal po dohodě s Českou republikou, která od 1. ledna přebírá předsednictví EU. Na jednání je i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Článek

"Přejeme si příměří, a to trvalé a dodržované, samozřejmě s přístupem humanitární pomoci, protože je tam mnoho obětí a je nutné zajistit jejich záchranu a potom také návrat k mírovému procesu," citovala Kouchnera agentura AFP.

Ministři jednají o tom, jak by Unie mohla přispět k řešení krize. Z úterního vyjádření izraelského ministra vnitra Meira Šitrita, který prohlásil, že "není místo pro příměří", nicméně vyplývá, že přinejmenším v příštích dnech nebude výzva EU k zastavení bojů vyslyšena.

Spekuluje se, že by do oblasti mohli osobně zamířit i Kouchner spolu se Schwarzenbergem. Už 1. ledna přijede do Paříže izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová na jednání s prezidentem Nicolasem Sarkozym. 

Izrael ochoten zvýšit pomoc Gaze, údery proti Hamásu nezastaví

Kouchner chce prosadit takzvané humanitární příměří, jehož podstatou je alespoň dočasné přerušování bojů, aby se do postižených oblastí mohla nerušeně dodávat humanitární a zdravotnická pomoc.

Mluvčí izraleské vlády Mark Regev na to prohlásil, že židovský stát je ochoten spolupracovat s Francií a dalšími vládami na posílení dodávek humanitární pomoci pro obyvatelstvo pásma Gazy.

"Chceme vidět projíždět jeden konvoj s humanitární pomocí za druhým a jsme ochotni těsněji spolupracovat se všemi příslušnými mezinárodními institucemi s cílem napomoci dosažení tohoto cíle," řekl Regev.

Zastavení bojových akcí proti radikálnímu hnutí Hamas na 48 hodin ale odmítl se slovy: "Zároveň je důležité udržovat tlak na Hamas, nedopřát mu oddychu a času na přeskupení a reorganizaci." 

Izraelská armáda zahájila před několika dny ofenzívu proti Hamasu, který ovládá pásmo Gazy, z něhož radikálové ostřelují izraelské území. Izrael zatím do oblasti konfliktu nedovoluje vstupovat nikomu, tedy ani humanitárním organizacím, ani cizím diplomatům nebo novinářům.

EU chce obnovit pozorovatelskou misi na hranicích s Egyptem

Diplomatické zdroje ze zemí EU hovoří o obnovení pozorovatelské mise unie na hraničním přechodu Rafah, který odděluje pásmo Gazy od Egypta. Pokud to jednotlivé strany přijmou, mohla by být tato mise, která byla přerušena, rozšířena i na přechody mezi Izraelem a Gazou a umožnit případně zmírnění blokády palestinských území.

Země EU nemají ve vztahu k Izraeli, s nímž se začala unie v poslední době sbližovat, jednoznačný postoj. Vyvážit se ho snaží jednak odsouzením "provokací" Hamasu, který konflikt odstartoval ostřelováním Izraele raketami, ale zároveň i izraelského "vojenského řešení".

EU se pustila do takzvané "zesílené spolupráce" s židovským státem, kterou mají korunovat summity EU-Izrael. První se má uskutečnit někdy na konci půlročního českého předsednictví, ale některé diplomatické zdroje připouštějí, že by vrcholná schůzka mohla být kvůli nynějšímu konfliktu odložena.

Reklama

Výběr článků

Načítám