Hlavní obsah

VIDEO: Rusové zvolili třetí nejoblíbenější postavou své historie Stalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Jeden z největších diktátorů světa Josif Stalin se stal třetím nejoblíbenějším postavou ruské historie. Gruzínského rodáka zvolili v národním hlasování sami Rusové. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Josif Stalin

Článek

Stalin se umístil na předních místech i přes to, že během jeho vlády milióny lidí čelily hladomoru, násilné kolektivizaci, milióny lidí byly popraveny jako nepřátelé lidu nebo zemřely v gulazích.

"Máme teď vážný důvod přemýšlet, proč národ zvolil Josifa Vissarionoviče Stalina na třetí místo,“ komentoval výsledky jeden z největších ruských herců a režisérů současnosti Nikita Michalkov.

V hlasování zvítězil Alexandr Něvský. Ten patří mezi nejvýznamnější panovníky Ruska a nejudatnější bojovníky. Žil ve třináctém století a porazil například germánské nájezdníky. Hned za ním se umístil Petr Stolypin, který působil jako reformní premiér na začátku dvacátého století.

Projekt začal v létě, kdy Rusové mohli začít vybírat z padesátky jmen. Ta byla vybrána z původních pěti set osobností. V celosvětové obdobě pořadu, během kterého lidé vybírají největší osobností své historie, se Stalin v nedělním finále umístil na třetím místě. Rusové mohli hlasovat po dobu šesti měsíců a o velikánech své země rozhodovalo více než 50 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám