Hlavní obsah

Vondra odmítl spekulace, že by mohl šéfovat NATO

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jméno českého vicepremiéra Alexandra Vondry bylo zmíněno v neformálních debatách o novém šéfovi NATO, jenž na dubnovém aliančním summitu vystřídá nynějšího generálního tajemníka Jaapa de Hoop Scheffera. Sám Vondra to následně označil za nerealistickou spekulaci.

Článek

V článku o výzvách aliance Vondrovo jméno zmínil list International Herald Tribune (IHT), podle něhož hlavním kandidátem zůstává dánský premiér Anders Fogh Rasmussen, následován šéfem polské diplomacie Radkem Sikorským.

„Je příjemná zpráva, že se o ČR spekuluje v souvislosti s vedením aliance, ale je to nerealistické, žádná taková kandidatura neexistuje a ani jsem o tom neuvažoval,“ řekl Vondra pro deník Právo.

Protože však žádný ze zmíněných mužů o funkci neusiluje, je řeč také o norské ministryni obrany Anne-Grete Strom-Erichsenové a bývalé šéfce obranného resortu Francie Michèle Alliot-Mariové. "Pokud by měl zájem Tony Blair (bývalý britský premiér), funkci by dostal,“ napsal list IHT.

Jednání začnou s nástupem Obamy

Česko nyní ve vedení NATO zastupuje Jiří Šedivý na postu náměstka generálního tajemníka pro obranné plánování. Při nynějších problémech NATO bude záležet na vlivu jeho šéfa, tvrdí Charles Grant z londýnského Střediska pro evropskou reformu. "Vliv je neformální a závisí na síle osobnosti, a ne na formálních pravomocích, které jsou nesporné,“ řekl Grant.

Český velvyslanec v alianci Štefan Füle Právu již dříve řekl, že formální výběr nového generálního tajemníka bude podle dohody spojenců zahájen po nástupu nové administrativy v USA 20. ledna a proces povede služebně nejstarší velvyslanec, jímž je šéf dánské mise při alianci.

Reklama

Výběr článků

Načítám