Hlavní obsah

V Anglii zadrželi opilého pilota, který se chystal odstartovat s 300 lidmi

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pít alkohol předtím, než jde člověk do práce, není nikdy dobrý nápad. A platí to víc než dvojnásobně pro piloty dopravních letadel. Přesvědčil se o tom 62letý Američan Michael Harr, který si ještě několik hodin před letem užíval s kamarády na vánočním večírku. Na to, že ho druhý den čeká devítihodinový let do indické Bombaje s třemi stovkami lidí na palubě, příliš nemyslel.

Článek

Na letišti v Heathrow opět zasahovaly ozbrojené jednotky, tentokrát však nelikvidovaly teroristickou hrozbu, ale chránily cestující, kteří by byli v případě, že by pilot stihnul odstartovat, v ohrožení života. Na více než 7000 kilometrů dlouho cestu se ale nakonec pilot naštěstí nestihnul vydat.

Zaměstnanci letiště totiž z pilota při běžné kontrole poměrně silně cítili alkohol a rozhodli se o tom informovat vedení letiště a příslušné orgány. Policie okamžitě zakročila a 62letý pilot, který měl za několik okamžiků vyletět se strojem Boeing 777 do Indie, putoval místo do vzduchu na policejní stanici.

Mezi pasažéry i příbuzní obětí teroristického útoku

Michael Harr, který jinak žije v americkém městečku Griffin v Georgii, byl dříve mariňákem, na létání pro komerční společnosti přesedlal až časem. Poté, co mu policisté udělali krevní testy, tak byl vzat do vazby, kde zůstane nejméně do počátku příštího roku.

Mezi pasažéry letu, který měl Harr dopravit do Bombaje, nechyběli ani příbuzní obětí a zraněných z masakrů, které se v Indii odehrály minulý měsíc.

Měl nedaleko do důchodu

"Z Harra alkohol doslova táhnul. Bezpečnostní pracovníci ho okamžitě zaregistrovali a věděli, že nebude schopný letu. Teď je zatčený a dost možná ztratí své zaměstnání. Je to škoda, byl jen několik let od důchodu a tímhle si všechno zkazil," uvedl blízký zdroj letecké společnosti.

"Evidentně si myslel, že dokáže udržet tempo s mladšími kolegy a pořádně si v sobotu večer užíval. Jenže alkholický dýchánek se mu vymknul z ruky a on tak zjevně zapomněl na pravidlo, že pilot nesmí osm hodin před letem požít jakýkoliv alkohol," dodal zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám