Hlavní obsah

Zkouška nové ruské rakety Bulava skončila nezdarem

Novinky, ČTK, RIA Novosti
MOSKVA

Úterní test nové ruské mezikontinentální rakety Bulava se nevydařil. Podle armádních zdrojů citovaných agenturami raketa po vypuštění z ponorky Dmitrij Donskoj vybuchla ve vzduchu. Jde o pátou neúspěšnou zkoušku rakety.

Článek

Podle agentury první i druhý stupeň rakety pracoval normálně, ale po selhání třetího stupně následoval pokyn, aby se raketa sama zničila. Výbuch si nevyžádal žádné oběti ani zraněné.

Zkouška měla být podle dřívějších informací rozhodující pro zařazení rakety do výzbroje ruského námořnictva a pro spuštění sériové výroby.

Ze sedmi dřívějších zkoušek byly podle médií čtyři neúspěšné. Předchozí úspěšné zkoušky uskutečnilo ruské námořnictvo koncem listopadu a v září.

Rusko modernizuje armádu

Vývoj nových raket bývá označován za jednu z možných ruských odpovědí na chystané rozmístění prvků americké protiraketové obrany v Polsku a v České republice, které v Rusku vyvolává velké znepokojení.

Moskva v následujících letech plánuje zavést přes 400 nových zbraní a dalšího zařízení, uvedla agentura RIA Novosti. Vláda podle náměstka vojenské komise Vladislava Putilina plánuje pro roky 2009 až 2011 uvolnit na obranu čtyři bilióny rublů (přes 2,6 biliónu korun).

Do tří let má armáda dostat 70 nových strategických střel, množství nosičů a raketoplán. Rusko také počítá s nákupem 38 letadel, šesti bezpilotních strojů, 60 vrtulníků, 14 lodí a téměř 300 tanků, dodal Putilin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám