Hlavní obsah

Putin může být znovu prezidentem, přikývli senátoři

Novinky, rei, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rada Federace, horní komora ruského parlamentu, v pondělí přijala navrhované změny ústavy, které prodlužují prezidentský mandát ze čtyř na šest let. Změny by mohly uvolnit cestu zpět do úřadu exprezidentovi a nynějšímu premiérovi Vladimiru Putinovi. Změna čeká už jen na podpis prezidenta Dmitrije Medvěděva, který ji navrhl.

Článek

Pro přijetí bylo všech 142 přítomných senátorů. Dolní komora, Duma, změnu přijala už v listopadu a ta vstoupí v platnost, jakmile ji podpisem stvrdí prezident Medvěděv.

Změny prodlužují mandát také poslancům, budou voleni na pět let místo na dosavadní čtyři roky. Parlament také bude mít větší kontrolní pravomoci, vláda mu má napříště každoročně předkládat zprávu o své činnosti.

Putin by se mohl vrátit

Změny ústavy navrhl sám prezident Medvěděv počátkem listopadu při svém prvním vystoupení před ruskými poslanci. Záhy se vyrojily spekulace, že Medvěděv kvůli změnám ústavy do roka odstoupí a uvolní cestu svému předchůdci, současnému premiéru Putinovi. Ten by pak mohl v prezidentském úřadě setrvat až 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám