Hlavní obsah

Demonstranti v Řecku poničili francouzské kulturní středisko

ATÉNY

V Aténách se v pátek opět konaly demonstrace na protest proti smrti patnáctileté Alexise Grigoropoulose. Několik tisíc protestujících se sešlo v centru řecké metropole. Odpoledne odštěpená skupina dvaceti demonstrantů zaútočila v metropoli zápalnými láhvemi na budovu francouzského kulturního střediska. Budově vymlátili okna a poničili také dvůr.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Demonstrant před aténskými policisty

Článek

Francouzský velvyslanec Christophe Farnaud prohlásil, že šlo o organizovaný útok na budovu střediska a dodal, že zváží, jaké kroky velvyslanectví podnikne. "Už minulý týden jsme varovali francouzské turisty, aby při své cestě do Řecka zachovávali v centrech zdejších měst mimořádnou ostražitost," dodal.

Francouzský velvyslanec Christophe Farnaud a kulturní atašé Catherine Suardová u poničené budovy kulturního střediska v Aténách.foto: ČTK/AP

Demonstrace trvají dva týdny

Demonstrace se v Aténách konají už 14 dní. Situace se opět vyostřila ve středu, kdy zatím neznámý útočník postřelil při demonstraci v metropoli dalšího středoškoláka. Okolnosti, za nichž byl student zraněn, se dosud nepodařilo objasnit. Podle kusých informací utrpěl sedmnáctiletý syn známého představitele odborů zranění na paži, když hovořil na mítinku v aténské čtvrti Peristeri. Policie vyloučila, že by za útokem byl některý policista a zdůraznila, že v době incidentu se v oblasti žádný příslušník policie služebně nepohyboval.

Protestní průvody se v pátek konaly i na dalších místech v metropoli. Na západním předměstí vyšly do ulic i žáci nižších stupňů. Transparenty varovaly, že "vládní terorismus nefunguje".

Před budovou řeckého parlamentu se z podnětu dvou hlavních odborových ústředen GSEE a ADEDY konala protestní akce proti návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám