Hlavní obsah

Terorista Klar je na svobodě dříve díky nevybrané dovolené

Právo, Novinky, rei, vpl
STUTTGART

Christian Klar (56), někdejší vůdce německé ultralevicové teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF), se ve středu ocitl na svobodě. Vězení opustil téměř o tři týdny dříve díky nevybrané dovolené.

Článek

O Klarově osvobození po 26 letech rozhodl v listopadu vrchní zemský soud ve Stuttgartu. Terorista měl vězení opustit 9. ledna. Klar ve vězení pracoval v prádelně a pletl košíky, za což měl údajně nárok na dovolenou.

Klara odsoudili na doživotí v roce 1985, tři roky po jeho zatčení, za podíl na vraždách devíti lidí včetně spolkového generálního prokurátora Siegfrieda Bubacka v roce 1977. Propustí ho 9. ledna 2009 poté, co za mřížemi stráví 26 let. Právě tuto časovou lhůtu mu vyměřil stuttgartský soud v roce 1998 kvůli „obzvlášť těžké vině". Následujících pět let bude na svobodě na podmínku.

Klar se zařadil k několika dalším odsouzeným příslušníkům RAF, kteří již byli po odpykání desítek let vězení před určitou dobou propuštěni, jako představitelé tzv. druhé generace RAF Brigitte Mohnhauptová, Eva Hauleová a Knut Folkerts.

Christian Klar

- Německá ultralevicová teroristická organizace Frakce Rudé armády (RAF) fungovala od 70. do 90. let. Měla na svědomí desítky politicky motivovaných atentátů proti politickým, justičním a podnikatelským špičkám tehdejší Spolkové republiky Německo. Jejími zakladateli byli Andreas Baader, Ulrike Meinhofová a Gudrun Ensslinová.

- Christian Klar patřil k druhé generaci RAF. Narodil se 20. května 1952 v obci Freiburg im Breisgau ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. V mládí studoval historii a filosofii na univerzitě v Heidelbergu.

- Do RAF vstoupil v roce 1976 a podle převažujícího názoru byl dokonce jejím šéfem.

- Klar byl zadržen v listopadu 1982, o tři roky později byl soudem ve Stuttgartu za devět vražd odsouzen na doživotí. Mezi oběťmi byli spolkový generální prokurátor Siegfried Buback, šéf peněžního ústavu Dresdner Bank Jürgen Ponto nebo šéf svazu zaměstnavatelů Hanns Martin Schleyer.

                                      Zdroj: ČTK

Klar pravidelně žádal o zmírnění podmínek vazby, takže se nejméně čtrnáctkrát dostal ven na procházky nebo vyjížďky na kole. Nikdy neprojevil lítost, což byl jeden z důvodů, proč mu prezident Horst Köhler zamítl loni žádost o milost.  

Reklama

Související články

Šéf Frankce Rudé armády půjde na svobodu

Christiana Klara (56), někdejšího vůdce německé ultralevicové teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF), mohou propustit z vězení. V pondělí o tom rozhodl...

Výběr článků

Načítám