Hlavní obsah

OBRAZEM: Sníh ochromil alpské země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERN

Sněhové "záplavy" způsobují problémy v alpských oblastech Švýcarska, Rakouska i Francie. Hrozbu představují především laviny, jejichž nebezpečí je místy vysoké. Pod lavinou se už ocitly dva domy ve francouzských Alpách a východních Tyrolích, naštěstí se to obešlo bez obětí na životech.

Článek

V půlce týdne jsou největší problémy s přívaly sněhu ve Švýcarsku. Ve Bernu ke stávající vrstvě sněhu napadlo v noci na středu dalších 13 centimetrů nového, což zkomplikovalo dopravu ve městě.

:.Zapadaná auta v Bernufoto: Reuters/Stefan Wermuth

Sedmicentimetrová sněhová nadílka na letišti v Curychu zavinila zpoždění některých spojů. Ve městě byl kvůli sněhu zastaven i provoz autobusů.

V kantonu St. Gallen na východě Švýcarska zablokovaly provoz na dálnici A1 kamióny, takže tam nemohly projíždět sypací vozy. Také na dálnici A2 v Lucernu stojí několikakilometrová fronta vozidel, způsobená nákladními vozy, které nezvládly stoupání.

:.V Curychu sněží.foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Mimořádně bohatá sněhová nadílka je v Alpách. V italském lyžařském středisku Sestriere leží 2,5 metru sněhu. 

::Italka odklízí sníh ze zapadaného auto v Sestriere. foto: Reuters/Max Rossi

Lavina kompletně zasypala dům ve francouzských Alpách, a to v oblasti, kam dosud ještě laviny nikdy nedosáhly. Majitel nebyl naštěstí v okamžiku jejího pádu doma.   

Zhruba 28 000 domácností v centrální Francii zůstává nadále bez proudu. Silné sněžení způsobilo v dané oblasti pády stožárů a stromů, které zničily četná dálková vedení.

:.Zasněžené Champlais Du Lac u Sestriere foto: Reuters/Max Rossi

Vrstva těžkého sněhu způsobila zřícení střechy skladiště dřeva v rakouských východních Tyrolích. Pod zřícenou krytinou byl přes hodinu uvězněn jeden ze zaměstnanců, jemuž se podařilo přivolat pomoc mobilním telefonem. Třiapadesátiletý muž byl s lehčími zraněními převezen do nemocnice.

Během minulých nocí nasněžilo ve východotyrolských Dolomitech kolem 15 centimetrů. Během středy ale sněžení zčásti přešlo v déšť a lavinové nebezpečí experti snížili na mírný stupeň.

Reklama

Související články

Rakousko zasáhla sněhová kalamita

Problémy s přívaly sněhu na jihu Rakouska v pátek narůstají. Přes noc napadlo dalších 80 centimetrů sněhu a místy je jeho vrstva silná půldruhého metru....

Výběr článků

Načítám