Hlavní obsah

Británie odsoudila muže za teroristické útoky na 32 let do vězení

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Lékař iráckého původu Bilal Abdulla, který se loni pokusil spáchat atentáty na letišti v Glasgowě, byl ve středu soudem v Woolwichi shledán vinným z pokusu spáchat masovou vraždu. Ve vězení stráví nejméně 32 let, o výši trestu však soud teprve rozhodne.

Foto: Reuters

Bilal Abdulla

Článek

Devětadvacetiletý Bilal Abdulla je podle soudu obviněn z pokusu spáchat masovou vraždu a z přípravy výbuchu. Se svým komplicem Kafeelem Ahmedem plánoval útoky v Londýně a v Glasgowě. V Londýně zaparkovali 29. června dvě auta plná výbušnin a plynových lahví před nočním kubem Tiger Tiger ve West Endu. O den později s hořícím jeepem plným plynových lahví vjeli do vestibulu letiště v Glasgowě. Ani tento útok se naštěstí nepovedl podle plánu. Ahmed ale při něm utrpěl tak vážné popáleniny, že druhý den zemřel v nemocnici.

Podle soudu je Abdulla „bigotní náboženský extremista“, který se držel nejradikálnějšího výkladu islámu. Abdulla, který se narodil v Británii, přiznal před soudem, že podle britských zákonů je terorista. Dodal ale, že je přesvědčen, že z terorismu by mohly být stejně tak odsouzeny britská vláda a armáda za to, co dělají v Iráku. Uvedl však, že mu šlo o to lidi vystrašit a pozabíjet.

Podle ministryně vnitra Jacqui Smithové představoval „vážné nebezpečí“ terorismu.

V případu byl souzen ještě jordánský lékař Mohammed Asha. Ten však byl obvinění zproštěn, přesto zůstal ve vazbě. Hrozí mu deportace, které se brání, aby mohl v Británii završit svou lékařskou kariéru.

Osmadvacetiletý neurolog přiznal, že oba dva atentátníky znal, ale nevěděl co plánovali.

Reklama

Související témata:

Související články

V Londýně našli další nálož v autě

Britská policie nalezla nálož v automobilu, zaparkovaném na londýnské třídě Park Lane. Uvedla to britská zpravodajská stanice BBC. V noci na pátek byla...

Výběr článků

Načítám