Hlavní obsah

VIDEO: Slovenka prodává orgány, aby zachránila syna

Právo, ivi (Bratislava)
LEVICE

Mladá maminka ze slovenských Levic chce prodat své orgány, aby získala peníze na léčbu svého rok a půl starého syna. Dvacetiletá Veronika nabídla prostřednictvím internetu svá játra a srdce tomu, kdo zaplatí nákladnou léčbu jejího syna v zahraničí. Informovala o tom televize Joj.

Článek

Vážnou nemoc - neurofibromatózu - zdědil chlapec po otci. Nemoc se projevuje mutací genů, následnými skvrnami po celém těle, které se postupně mění v nádory.

Rodina nemá peníze, a tak mladá maminka vzala osud do svých rukou. "Na Slovensku tuto nemoc neléčí a léčba v zahraničí je drahá," uvedla Veronika. Chlapec navíc potřebuje užívat výživový doplněk betaglukan, který vyjde měsíčně na pět tisíc korun.

Ukrajinec chtěl játra

Na internetu se rychle našel zájemce o Verončiny orgány. Ukrajinec jí nabídl za játra 350 tisíc slovenských korun. Háček byl v tom, že odběr se měl uskutečnit načerno na Ukrajině. Prodej lidských orgánů na černém trhu je trestným činem a matka s tím nesouhlasila.

NEUROFIBROMATÓZA

:: Existují dva typy neurofibromatózy.

:: Typ 1 (syndrom von Recklinghausen) je způsoben mutací NF1 genu. Projevuje se hlavně vznikem benigních nádorů (tzv. neurofibromů) a bílými až kávovými skvrnami na kůži. Zvýšené je riziko vzniku různých maligních nádorů.

:: Typ 2 je způsoben mutací NF2 genu. Projevuje se například nádory nervové tkáně (hluchota, mentální postižení, poruchy rovnováhy).

Zdroj: genetika.wz.cz

Veronika nyní čeká na legální možnost odběru orgánů. "Až bude větší, možná bude hrdý na maminku, která za něho obětovala život," uvedla Veronika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám