Hlavní obsah

Tisíce studentů protestovaly před aténským policejním ředitelstvím

DPA, BBC, nek
ATÉNY

Na tři tisíce školáků a studentů se v pondělí shromáždily před policejním ředitelstvím v Aténách, aby pokračovaly v protestech kvůli smrti patnáctiletého Alexandrose Grigoropulose před více než týdnem při střetu s pořádkovými silami. Někteří demonstranti dávali policistům květiny, zatímco jiní nesli nad hlavami transparenty s hesly „Odzbrojte policii“ nebo „Pryč s vládou“.

Článek

Nejradikálnější z účastníků házeli na strážce pořádku kameny a vejce, na což policie zareagovala slzným plynem a nejméně dva demonstranty zatkla.

Studenti také blokovali v několika aténských čtvrtích důležité křižovatky a vyvolali tak dopravní zácpy a chaos. Stovka mladých levicových aktivistů se sešla před justičním palácem, kde čekala na zahájení procesu s prvními šesti osobami zadrženými při násilnostech z uplynulého víkendu.

Protesty pokračovaly i v dalších částech země. Například na ostrově Lesbos či v Janině demonstranti dočasně obsadili místní rozhlasovou stanici ERA a vysílali hesla proti policii.

Karamanlis odstoupit nehodlá

Řecký konzervativní premiér Kostas Karamanlis, jehož pozice následkem protestů citelně zeslábla, opětovně odmítl výzvy k odstoupení. Prohlásil, že země potřebuje „pevnou ruku“, aby se dokázala vypořádat s důsledky hospodářské krize.

V centru Atén mezitím pokračoval úklid v ulicích po vlně násilností z uplynulých dní. Mnohé z obchodů, které byly poškozeny, v pondělí opět otevřely. Radnice se také chystala vztyčit na náměstí Syntagma nový vánoční strom namísto toho, který demonstranti před týdnem zapálili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám