Hlavní obsah

Černá Hora požádala o vstup do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Černá Hora v pondělí formálně požádala o přijetí do Evropské unie. V Paříži to oznámil černohorský premiér Milo Djukanović po setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jehož země do konce roku Evropské unii předsedá. Žádost je klíčová pro případné budoucí členství Černé Hory v EU.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Černohorský premiér Milo Djukanović (vlevo) drží žádost o přijetí do EU spolu s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym (vpravo).

Článek

"Jsme si vědomi toho, že čelíme etapě, která bude těžká, ale jsme připraveni spolupracovat s našimi partnery a potýkat se se všemi výzvami, na které narazíme," řekl Djukanović novinářům.

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn žádost Černé Hory uvítal a sdělil, že tato balkánská země učinila významné pokroky v přípravě na integraci do Evropské unie.

O členství požádala Černá Hora už v pondělí, i když se očekávalo, že podání žádosti se opozdí, protože Brusel řeší vlastní problémy, uvedl server B92.

Brusel eviduje Černou Horu jako potenciálního kandidáta na členství zvláště po uzavření stabilizační a asociační dohody v roce 2007. Tato dohoda bývá předstupněm k plnému členství v EU.

Prezident Černé Hory Filip Vujanović očekává, že Brusel rozhodne o osudu žádosti v první polovině příštího roku za českého předsednictví. Podle něj se Praha zaměří na integraci západní části Balkánu do EU.

Černá Hora také v pondělí podepsala smlouvu SOFA upravující postavení vojáků NATO na území Černé Hory a černohorských v zemích aliance. Černá Hora byla v listopadu 2006 přiznána k programu NATO Partnerství pro mír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám