Hlavní obsah

Za češtinu na úřadech budou možná na Slovensku pokuty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenské ministerstvo kultury navrhlo pokuty za nesprávné používání slovenštiny. Zároveň prosazuje novelu zákona o státním jazyku, která už neuznává ani češtinu jako řeč srozumitelnou pro Slováky.

Článek

„Novela neomezuje používání češtiny v úředním styku,“ hájí návrh ministr kultury Marek Maďarič (Smer).

Jenže občanský aktivista Ondrej Dostál upozornil, že vypuštění dosavadního platného ustanovení o srozumitelnosti češtiny ze zákona znamená, že Čech už nebude moci v případě schválení novely na slovenských úřadech češtinu oficiálně používat. „Pokud bude mluvit česky, poruší zákon. A tak mu hrozí pokuta,“ varoval Dostál.

Maďarič po námitkách dal najevo, že vypuštění zmíněného ustanovení týkajícího se češtiny prý ještě zváží. Novela stanoví závazná pravidla písemného a ústního používání slovenštiny v médiích, na úřadech, ale např. i na pamětních deskách.

Pokuty za nespisovný jazyk

Za nespisovná slova a za používání cizích slov hrozí pokuty od 100 do 5 tisíc eur – víc než možný finanční postih za alkohol za volantem. „Zákon má chránit Slováky, kteří neovládají cizí jazyky. Setkávají se s letáky či pamětními deskami v angličtině či maďarštině a nerozumějí, co je tam napsáno,“ zdůvodňuje novelu Maďarič.

Návrh má jít do parlamentu s tím, že novela by měla platit od července příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám