Hlavní obsah

Klaus zkusí udělat z předsednictví noční můru, tvrdí francouzský komentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Komentátor francouzského listu Libération Alain Duhamel se v internetovém vydání pustil do kritiky českých politických špiček. Prezidenta Václava Klause nazval mužem, který dělá vše pro to, aby se české předsenictví změnilo v noční můru. Komentář napsal v souvislosti s končícím předsednictvím Francie.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Český prezident Václav Klaus

Článek

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se podle něj předsednictví v EU chopil pevnou rukou a dokázal unii v těžkých chvílích stmelit a oživit. Teď ale bohužel hrozí, že s nástupem českého předsednictví 1. ledna toto spektakulární a zázračné vzepětí utrpí hluboký propad.

"Velcí muži sice mohou být i v malých zemích", to ale "bohužel není případ českého tandemu, který je nyní u moci". "Prezident Václav Klaus, omezený obhájce suverenity, fundamentalistický liberál a ryzí thatcherista, je pevně odhodlaný udělat vše, aby se české předsednictví proměnilo v noční můru. Je to silná osobnost, mluví hlasitě a silně, milerád provokuje a udělá vše pro to, aby věci zkomplikoval," soudí autor.

Topolánkovi chybí autorita, míní komentátor

"Premiér Mirek Topolánek bude předsedou Evropské rady. Je to opatrný euroskeptik, má velké potíže ve vlastním parlamentu. Přál by si, aby jeho země splnila čestně úkol, který je nejprestižnější a nejrizikovější, na jaký kdy mladá republika od svého vzniku narazila. Oproti Václavu Klausovi není zastáncem politiky čím hůř, tím líp a nemá žádnou chuť vypadat jako hrobník nových evropských nadějí. Strašně mu ale chybí zkušenost, formát a autorita.

Pokud bude nutné přijmout naléhavá rozhodnutí, což je pravděpodobné, inovovat, případně překračovat normy a tradice, což může být nezbytné, nebude mít ani odvahu, ani váhu, ani charizma," domnívá se Duhamel.

Reklama

Výběr článků

Načítám