Hlavní obsah

Rakousko zasáhla sněhová kalamita

ČTK, aš, Novinky, apa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/MNICHOV

Problémy s přívaly sněhu na jihu Rakouska v pátek narůstají. Přes noc napadlo dalších 80 centimetrů sněhu a místy je jeho vrstva silná půldruhého metru. Tranzitní dálnici A10 zablokovaly ve směru na jih před Tauernským tunelem havarované kamióny, nesjízdná je i řada dalších silnic a 3000 domácností v se ocitlo bez proudu.

Foto: Michaela Rehle , Reuters

Cyklista míjí v Bavorsku zasněžené kolo.

Článek

Bez proudu se ocitly domácnosti v horských oblastech Korutan a v Karavankách při hranicích se Slovinskem. Pod tíhou sněhu se lámaly stromy, které zpřetrhaly dráty elektrického vedení.

Řada horských údolí v Korutanech a Východním Tyrolsku je zcela odříznutá od světa, silnice jsou neprůjezdné. Školy a školky ve Spittalu, Hermagoru a v částech Villachu zůstaly zavřené. Veřejná doprava téměř nefunguje.

Přerušen je tah na tauernské dálnici A10 ve směru na Itálii. Zablokovaly ji ve směru od Salcburku na Villach havarované nebo uvízlé kamióny.

:.Zasněžená auta u prodejce v Mnichověfoto: Reuters/Michaela Rehle

Z počasí nemají radost ani lyžaři, sněhu je sice hodně, ale do mnohých oblastí se není možné dostat, protože problémy jsou i na železnici. Navíc je v řadě míst vyhlášeno lavinové nebezpečí. Týká se značné části Východního Tyrolska. Kvůli němu byly uzavřeny další cesty. Do Východních Tyrol se proto nyní lze dostat pouze od Kärntenu. Felbertaurenská silnice je od čtvrtka ucpaná.

Sněžit bude dál

Situace se ale v nejbližších dnech nezlepší. Meteorologové varují, že tlaková níže s hustými mraky nad alpským regionem setrvá, takže se očekává další sněžení.

Problémy jsou však i v Alpách ve Francii, kde je bez proudu dokonce 45 000 domácností. I tam se lámaly stromy pod přívaly sněhu a přetrhaly dráty elektrického vedení.

Husté sněžení zaznamenali i v Bavorsku, několik desítek centimetrů ho napadlo v Mnichově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám