Hlavní obsah

Belgické úřady obvinily šest osob z vazeb na Al-Kajdu

BRUSEL

Z členství v teroristické organizaci obvinily v pátek belgické úřady šest ze 14 osob, které policie ve čtvrtek zadržela v Belgii kvůli možné vazbě na Al-Kajdu. Čtvrteční policejní zátah přišel jen několik hodin před zahájením summitu Evropské unie v Bruselu.

Foto: Nayef Hashlamoun , Reuters

Palestinští radikiálové. Ilustrační foto.

Článek

U osmi lidí soudce nenašel dostatek důkazů pro to, aby byli dále zadržováni. Mluvčí federálního státního zastupitelství Lieve Pellensová uvedla, že šestice obviněných údajně tvoří tvrdé jádro teroristické skupiny a že je mezi nimi jedna osoba, která prý plánovala sebevražedný útok.

Belgický premiér Yves Leterme ve čtvrtek po příjezdu na summit prohlásil, že šlo o "vážnou hrozbu". To podle něj dokazuje, že je třeba výhrůžky útočníků brát vážně a že přísná bezpečnostní opatření na summitu mají své opodstatnění.

Podle informací ze čtvrtka nebylo belgické policii jasné, jaký cíl si údajný sebevražedný atentátník pro svůj útok vybral. Federální státní zástupce uvedl, že mohlo jít o cíl v Pákistánu nebo v Afghánistánu, nevyloučil však, že to mohla být Belgie nebo jiné místo v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám