Hlavní obsah

Podle Vondry je nadosah dohoda a klimatickém balíčku EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Summit Evropské unie míří k dohodě o boji s klimatickými změnami rychleji, než se čekalo. Uvedl to český vicepremiér Alexandr Vondra, podle kterého se jednání vyvíjí "velmi uspokojujícím způsobem".

Článek

Šéfové vlád jednání o klimatickém balíčku ve čtvrtek přerušili a vrátí se k němu v pátek. Do té doby francouzské předsednictví vypracuje nový návrh, na němž by se unie mohla rychle shodnout.

Už současný návrh vychází vstříc téměř všem požadavkům členských států. Balíček se označuje 20-20-20, protože má Unii přivést ke snížení emisí skleníkových plynů o 20 procent do roku 2020 ve srovnání s rokem 1990. Do stejné doby se má zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na pětinu.

Praha usiluje, aby elektrárenské společnosti ve státech, které jsou závislé na uhlí, nemusely od roku 2013 nakupovat všechny emisní povolenky. Francouzi nyní navrhují, aby v roce 2013 dostávaly 70 procent povolenek zdarma a všechny povolenky si musely kupovat až v roce 2019.

Podle Vondry je ovšem ve hře i možnost, že by elektrárenské společnosti mohly dostávat až 80 procent povolenek zdarma, o což česká vláda původně usilovala.

Čím více povolenek budou elektrárenské společnosti dostávat zdarma, tím menší by měl být v příštích letech nárůst cen elektřiny pro konečné spotřebitele. Firmy totiž nebudou muset na nákup povolenek vydávat tak vysoké částky, které by pak chtěly získat zpět od svých zákazníků.

Italové hrozili vetem

Vyjádření Vondry o hladkých jednáních je překvapením. Itálie hrozila, že bude jednání vetovat. Řekl to italský premiér Silvio Berlusconi, který požaduje úlevy kvůli krizi.

"Připadá mi divné, že ve chvíli tak vážné krize, děláme něco, co by mohla v poklidu učinit konference v Kodani," řekl italský premiér. Narážel tím na setkání, které se uskuteční koncem příštího roku v dánské metropoli a které se bude věnovat boji s klimatickými změnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám