Hlavní obsah

V Belgii zatkli skupinu napojenou na Al-Kajdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Belgická policie ve čtvrtek oznámila zatčení 14 lidí, které podezřívá z napojení na teroristickou síť Al-Kajda. Tři z nich údajně plánovali provést v brzké době útoky, informovala agentura Belga. Mezi zadrženými je i muž, který plánoval spáchat sebevražedný atentát

Článek

Muž podezřelý z naplánování sebevražedného atentátu už "dostal zelenou, aby splnil operaci, u níž se nepředpokládalo, že se z ní vrátí," zdůraznil státní zástupce Johan Delmulle. Dodal, že "už řekl sbohem svým milovaným, protože chtěl vstoupit do ráje s čistým svědomím".

Delmulle uvedl, že úřady nevědí, co mělo být terčem útoku. „Mohlo jít o operaci v Pákistánu nebo Afghánistánu. Nelze ale vyloučit, že terčem mohla být Belgie či Evropa,“ řekl.

Veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice RTBF uvedla, že k útoku mělo dojít v Bruselu, kde ve čtvrtek začíná dvoudenní summit Evropské unie. To státní zástupce nepotvrdil, ale přiznal, že tento fakt vedl k rychlé akci. "Tato informace spojená s faktem, že se v Belgii právě koná summit EU, nám nedala jinou možnost, než zasáhnout dnes."

Celkem 16 zátahů v Bruselu a jednoho v Lutychu na východě země se zúčastnilo 242 policistů. Razie se zaměřila na skupinu islámských radikálů žijících v Belgii, u nichž se předpokládalo, že prošli výcvikem v oblasti Afghánistánu a Pákistánu.  

Podle RTBF tři lidé, kteří měli útočil, nedávno do Belgie přijeli z Afghánistánu, kde prošli výcvikem.

Vyšetřování, jehož výsledkem bylo čtvrteční zatýkání, trvalo podle BBC celý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám