Hlavní obsah

Hitler byl podle služky skvělý pán

Právo, znk

Adolf Hitler byl sice jedním z nejkrvavějších diktátorů v historii lidstva, podle führerovy bývalé služebné to však byl pán k pohledání. Rosa Mittererová (91) to řekla britskému listu Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Článek

„Byl to šarmantní muž, ke mně vždy velmi milý. Výborně se pro něj pracovalo. Ať si každý říká, co chce, ale na nás byl hodný,“ řekla listu. Mittererová pracovala pro Hitlera ve 30. letech v jeho sídle Berghof v bavorských Alpách.

Službu nastoupila v roce 1932 ve svých 15 letech, tehdy již její sestra Anni pracovala v Berghofu jako kuchařka. „Pamatuji si kdy jsem s ním poprvé mluvila v kuchyni. Řekla jsem mu, že jsem Annina sestra a on se usmál, protože Anni si oblíbil,“ vysvětlila.

Mittererová si vzpomíná i na první žádost, kterou k ní vznesl když utírala šálky: „Promiň že tě ruším, ale mohla bys mi připravit trochu kávy a donést nějaký perník do pracovny?“ řekl. Jindy zase sešel do kuchyně a zvolal: „Vidím, že naše malá je už o něco kypřejší!“.

Mezi úkoly dívky patřilo i třídění tisíců dopisů a dárků, které Hitlerovi posílali jeho obdivovatelé. „Například doutníky, sklenice marmelády, květiny a obrázky,“ sdělila, většina z nich se rozdala mezi chudé rolnické rodiny.

Mittererová listu rovněž řekla, že o bývalé fýrerově hospodyni Geli Raubalové se povídalo, že s ním měla milostný románek. „Zastřelila se v září 1931, a jakmile jsem pro něj začala pracovat, ihned mě upozornili, že v den výročí této události si nepřeje být obtěžován,“ řekla služebná. Ona a její sestra sdílely místnost přímo proti pokoji fýrera. „Mohly jsme jej slyšet plakat,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám