Hlavní obsah

Letiště v Budapešti ochromila stávka

Právo, ivi, Bratislava
BUDAPEŠŤ

Ve středu v šest hodin ráno začala stávka obslužného personálu na budapešťském mezinárodním letišti Ferihegy. Několik letů odstartovalo se značným zpožděním, ale většina letů naplánovaných po šesté hodině musela být zrušena. Potvrdil to mluvčí letiště Domokos Szollár.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Budapešťské letiště neodbavuje

Článek

Odboráři požadují zastavit omezování pracovních sil, lepší pracovní podmínky, méně přesčasů a novou kolektivní smlouvu. Vedení letiště údajně neuvažuje o propouštění a stávku považuje za zbytečnou.

Z 1500 zaměstnanců letiště vstoupila do stávky asi polovina. Šéf odborů Attila Csorba avizoval, že vyhlásili stávku bez časového omezení pro nespokojenost s pracovními podmínkami. Jednání s vedením letiště předpokládá nejdříve v pátek.

Cestují na budapešťském letišti u svých zavazadel mohou jen čekat foto: Reuters/Laszlo Balogh

"Máme dvě možnosti. Buď zcela uzavřeme letiště, nebo se pokusíme dohodnout s odpolední směnou obslužného personálu, aby nastoupila do práce," uvedl Szollár.

Na terminálech se hromadí cestující, kteří nemohli odletět. Na středu bylo naplánováno 250 odletů a příletů. Letiště vlastní německá stavební skupina Hochtief. Loni budapešťské letiště vypravilo a přijalo 8,6 miliónu cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám