Hlavní obsah

Teplo budí v Tatrách medvědy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Teplejší zima probudila na Slovensku asi třetinu medvědů, kteří se potulují po horách, a protože jsou nevyspalí, mohou být agresivní. Lesníci například v těchto dnech zaregistrovali pohyb čtyř jedinců v pohoří Velká Fatra.

Článek

"Medvěd se uloží k zimnímu spánku na přelomu listopadu a prosince. Normálně by měl spát celou zimu a probouzet se kolem 12. března," uvedl v rádiu Viva Miroslav Saniga z Ústavu ekologie lesa Slovenské akademie věd. Podle Sanigy může být předčasně probuzený medvěd nebezpečný. "Probuzení jedinci jsou nervózní a projevuje se u nich zvýšená agresivita. Chování takového medvěda je nevyzpytatelné," upozornil odborník.

Na Slovensku žije podle odhadů 600 až 800 medvědů. Medvědi se podle odborníků rychle rozmnožují také proto, že v minulosti měla medvědice většinou jen jedno mládě. "Dnes najdou na smetištích a v kontejnerech dostatek jídla. Proto není výjimkou, že medvědice vychovává až tři mláďata," uvedl Saniga.

Letos zaznamenali na Slovensku jeden útok medvěda na člověka. V dubnu zaútočila medvědice na 51letého Václava Špirku u města Terchová v pohočí Malé Fatry. Zkušený lesník se vypravil do doliny a právě procházel lesem, když zaslechl pohyb zvířete.

Najednou se před ním vynořila medvědice se dvěma mláďaty. "Okamžitě, jak mě uviděla, s řevem zaútočila. Svalila mě na zem a zakousla se mi do nohy. Bránil jsem se rukama, jak se dalo," uvedl Špirka.

Medvědice si to naštěstí rozmyslela a vrátila se ke svým mláďatům. "Zastavil jsem krvácení a šlapal jsem asi půl druhého kilometru," uvedl. Potom muž ještě autem dojel do myslivny, odkud ho kamarád odvezl do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám