Hlavní obsah

Ve Francii zatkli nového šéfa teroristů ETA

– PAŘÍŽ
Novinky, rei

Francouzská policie v pondělí oznámila, že zatkla tři lidi podezřelé z členství v baskické separatistické organizaci ETA. Je mezi nimi i nový vojenský šéf organizace, která na svědomí smrt více než osmi stovek lidí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Je to jen měsíc od zatčení předchozího vojenského vůdce ETA Mikela Rubina, přezdívaného Txeroki. Francouzská policie při zatčení na jihu země spolupracovala se španělskou. Rubin a další aktivistka Leire Lopezová byli po zuby ozbrojeni.

Rubinův nástupce, jednatřicetiletý Aitzol Iriond Yarza, označovaný jako Balak, byl rovněž zatčen při jižní hranici, a to městečku Bagneres-de-Bigorre, napsala agentura AP.

V poslední době bezpečnostní síly způsobily ETA značné ztráty zatčením jejích čelných vůdců. Španělská vláda je dokonce přesvědčena, že počet jejích bojovníků se snížil na relativně malý počet. Organizace však pokračuje ve svých pravidelných atentátech.

Boj ETA za vznik baskického státu si za čtyři desítky let jejího působení vyžádal 825 lidských životů.

Baskicko a jeho svoboda - ETA (Euzkadi ta Askatasuna)- organizace usiluje o vytvoření samostatného státu - vznikla v roce 1959 odtržením od Baskické národní strany (PNV) - původně bojovala proti diktátoru Frankovi, v roce 1968 vyhlásila ozbrojený boj španělské vládě - politickou větví ETA je strana Jednota (Batasuna, dříve Herri Batasuna, HB) - všechny operace plánovala do roku 1998 - tehdy ji soudce Baltasar Garzón zakázal - od roku 1998 je hlavním organizátorem atentátů a financování a autorem strategie tzv. ETA-EKIN - nezávisle operují Skupiny "Y"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám